Allemaal in 6SA

In Tromsø wordt in honderd spellen een veld van 102 teams teruggebracht tot zestien. Tien rondjes van tien spellen, waarin je dus niet al te vaak mag verliezen als je in de KO-fase terecht wil komen.
Op het derde spel van het toernooi spelen we allemaal 6SA: (klik op next voor de uitkomst)Tien topslagen. Behalve als de schoppens en ruitens zeer vriendelijk zitten, zal er iets in klaver moeten gebeuren.
Klein naar de vrouw, en – als zij verliest aan de heer – daarna klein naar de tien is de beste manier om deze figuur aan te spelen. Nadeel van deze speelwijze is dat Oost inderdaad ♣K wint hij klaver na zal spelen. We zullen dan direct moeten beslissen. We nemen dan de snit – een veel grotere kans dan schoppen 3-3 plus J naar beneden – maar zouden down kunnen zijn in een contract met twaalf slagen van boven.

Maar soms moeten we doen wat gedaan moet worden: (klik op next voor de eerste paar slagen)We zijn over de klaverhorde heen. Elf slagen zijn al zeker. Nu is het 100% verder, toch? Zie helemaal onderaan voor de oplossing.
Of beter nog, denk er nog even over door als je het niet direct ziet. Dan vertel ik tussendoor een nieuwtje. Want ik ben blij te kunnen melden dat Tom van Overbeeke hier elke veertien dagen een nieuw Probleem om de Week presenteert. Na een week verschijnt steeds de oplossing.

Terug naar onze 6SA.
Fantoni, die het spel vanuit Noord speelde, won de eerste schoppen en speelde klaver voor de vrouw en heer. Oost vervolgde schoppen en de leider kon de schoppens testen voordat hij klaver naar de tien speelde. West had de vierkaart, maar de twaalfde slag kwam uit de ‘dubbele’* dwang.

Kees beschrijft hoe het Sjoert Brink op dit spel verging.

Hier het eindspel:Volg het Open EK hier zelf.

* omdat slechts één de ruitenkleur kan stoppen is het geen echte dubbele dwang – maar aan tafel maakt dat niet uit

GS

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *