De kracht van pas

Regelmatig lees ik het Forum van BB Nijmegen, één van de weinige redelijk actieve bridgefora in Nederland, waar (ex-)Nijmegenaren en (ex-)junioren elkaar ontmoeten. Omdat veel van de posters bij HOK in Amsterdam spelen, zie ik regelmatig handjes voorbij komen die ik zelf ook gespeeld hebt. Een paar maanden geleden werd dit spel bediscussieerd:

Attent gedoubleerd door Oost. De perfecte defense werd gemist, maar één down viel niet te vermijden. Dit spel werd gepresenteerd als biedprobleem voor Zuid. Wat te bieden na partners 1SA?

Dat is best een interessante vraag, maar al snel ging de discussie vooral over het biedverloop hierboven. Grappig genoeg gingen er stemmen op om te passen op 1K. Maar een 1R volgbod lijkt mij toch volstrekt normaal*. Zuids 1S bod is ook al opgelegd. Maar wat wordt Noord nu geacht te bieden?

1SA met tien-klein als klaverstop? 2R overwegen we toch niet, hoop ik? 2H is ook wat enthousiast. 2S dan, op een dubbelton? Zo bezien is 1SA het minst van de kwaden, want wanneer hebben ze nou echte klavers met een 1K opening?

Zelf zat ik Noord en paste op 1S. Ik zou niet willen beweren dat dat opgelegd is. Het kan tenslotte best verkeerd uitpakken: je zou wel eens een hartenfit kunnen missen, misschien zelfs een manche. Maar op dit spel haalden we een rustige +140.

Maar het gaat mij hierom: een nieuwe kleur door partner als wij volgen is non-forcing. Dat betekent niet dat we moeten passen, in het geheel niet. Het betekent dat we mogen passen. Bijvoorbeeld als we een keertje gevolgd hebben op Bx Bxxx HVB9x xx. Met fit steunen we natuurlijk wel altijd, en met overwaarde doen we ook een bod als dat kan.

Zie dan hier de kracht van pas: alle andere biedingen krijgen er meer betekenis door. Door niet te passen geven we aan dat we een reden hebben om te bieden. 1SA met overwaarde en een stop, 2R met een zeskaart, 2S met fit en een minimum, 2K met fit en een maximum.

Probeer het op de club en overtuig jezelf.

 

Author: anna

Share This Post On

2 Comments

 1. Het Noordhandje was besproken in de ladderpuzzel van het decembernummer van bridge.
  Er was weinig consensus over het rebid.

   
  Post a Reply
 2. Het spel heeft ook de biedbeker van het bridgeblad gehaald.

   
  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *