Doublet zonder naam

Goed. Eindelijk dan weer een stukje.
Ik beloofde de aspiranten te schrijven als we 16 of meer zouden scoren tegen Frankrijk. Dat lukte, en er waren veel leuke spellen bij. Vooral leuk voor ons.

Soms weet je zeker dat de tegenstander een misverstand heeft. Moet je dan doubleren met het risico dat ze weglopen? Het Fredindoublet is berucht: de naamgever ervan doubleerde een manche die down kon en de tegenpartij liep weg naar een makend (groot!) slem. Voor het doublet dat ik hier zal beschrijven, heb ik nog geen goede naam. Suggesties zijn welkom.

Een aantal weken geleden speelden de aspiranten een oefenwedstrijd op BBO. Ze bleken de afspraken na de Multi nog niet 100% op orde te hebben. Kijk maar mee: (Om reden van privacy worden de namen van OW (grotendeels) verborgen gehouden.)Je kan klikken op next voor het spelverloop, maar je kan het ook laten. Het eindigde in -1700.

Fouten maken is niet erg, alhoewel we niet erg blij zouden zijn als bovenstaand spel op het EK was voorgekomen. Waar het om gaat is dat je leert van de spellen die je speelt.

Noord wist natuurlijk dat Oost een zwakke twee in harten had. Hij deed er dus goed aan niet te doubleren. Zuid daarentegen vermoedde geen misverstand en doubleerde. Hiermee kreeg Oost de kans te vluchten naar zijn kleur, maar hij bevroedde niet dat er een misverstand was. Wat hem betreft was hij gewoon gedoubleerd door een tegenstander die zijn kwetsbare manche zag uitgenomen worden.

Dit doublet zonder naam vind dus plaats als de tegenstander een misverstand heeft, jij dit weet, maar je ook weet dat ze niet weg zullen lopen omdat ze niet kunnen weten dat ze een misverstand hebben. Helder?
Misschien niet helemaal? Kijk dan eens naar dit spel van vanmiddag:Voor alle fans van LT & VK: je kan klikken op next voor het hele spelverloop. +1100 won 14 IMPs want aan de andere tafel haalden NZ +90 in 2♣.

Alvast excuses voor eventuele slordigheden – dit stukje is in alle haast geschreven. Nu moet ik snel naar de lobby. We verzamelen daar voor een wedstrijdje snuffelen.

kleurtjes

 

Author:

Share This Post On

2 Comments

 1. Een leuk thema. Ik ben voor het Incomplete-Informatie-doublet.

  Het eerste geval is wat apart, omdat noord op het moment van niet-doubleren nog helemaal geen idee had dat ze een misverstand aan het hebben waren (als de westspeler zelf 5H alerteerde). Pas nadat het pas-pas ging kan hij dat door hebben gehad, waarna Zuid vervolgens ook geen idee had dat zij een misverstand hadden, en dus maar doubleerde omdat het wel down zou gaan. Geen boekjesspel voor het II-doublet dus. Spel 2 lijkt daar meer op: dat moet wel een misverstand zijn. Aan de andere kant, je weet ook dat ze nergens echt fit hebben en dus niet weg kunnen, dus doublet is bijna risicoloos.

  (Dat laatste is niet echt waar, ze konden natuurlijk in 3NT voor 500 (300?) wegkomen, maar dat is alsnog meer dan 3K ongedubbeld.)

  Dan nog even een gedachtentrein die aspiranten pas mogen lezen als ze klaar zijn met spelen:

  Stel dat de hartens bij zuid zouden zitten (en toch zo geboden heeft?): dan zou het echt een II-doublet-situatie zijn. Zou je dan doubleren, of ben je toch bang alle hoon over je heen te krijgen als ze naar 5S lopen en dat lachend binnenharken? Het wordt immers zomaar eens gehaald als OW deze kaarten hebben.

  En dat brengt ons natuurlijk bij incomplete-informatie-doubletten-trapjespsychologie: Is er een verzameling (met een zwakke 2 in schoppen!) denkbaar bij oost, waarmee hij liever in 5H ongedubbeld zit dan 5S gedubbeld, en dus op 5H past in de hoop dat zuid niet durft te doubleren omdat 5S wel eens gemaakt kan zijn? Dus moet zuid nu wel eens doubleren met een mogelijke Fredinkaart om de psych te ontmaskeren?

   
  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *