Dynamische dubbelton

Nog niet zo lang geleden waren de Italianen duidelijk toonaangevend in de bridgewereld. Hoewel ze vorig jaar zeer overtuigend wereldkampioen werden, is het verschil met een aantal andere toplanden niet meer zo groot.
Indertijd scoorden ze met name veel punten in het tegenspel. Goed starten is natuurlijk heel belangrijk om goed te kunnen verdedigen. Als er al een duidelijk verschil te ontdekken was met andere toplanden, leek het me dat de Italianen vaker van een doubleton startten tegen troef.
De dubbeltonstart zet de leider vaak onder druk. Hij kan niet te lang wachten met troeftrekken, want een introever dreigt. De dynamische dubbelton start leidt dus vaak tot een spannend gevecht tussen aanval en verdediging over de controle.

Ik ben een bescheiden campagne begonnen voor doubleton starts, maar tot nu toe valt het resultaat tegen. Er zijn successen, maar iets te vaak gaat het gesprek na afloop ongeveer zo:

‘Ik dacht, ik probeer het gewoon. Dus startte ik hier met V van vrouw-klein’
‘Echt?’
‘Ja, wat vind je daar van?’
‘Dat zou ik niet zo snel doen in dat biedverloop. Je start in de lange kleur van de dummy, zonder dat je de troeven controleert. Partner moet wel iets heel specifieks hebben wil dit werken.’
‘Ok. Nou, die dubbeltons van jou, ik weet het niet. Het gaat niet vaak goed.’
‘Hé, dit was niet mijn dubbelton hè, dit was de jouwe.’
Niet altijd heeft mijn gesprekspartner zijn volledige aandacht er nog bij.

Een aardig voorbeeld uit een parentoernooi in Sopot over hoe het wel kan werken (klik op next voor het spelverloop):-90 scoorde 77%, -110 zou onder het midden zijn geweest. Meestal haalden NZ in klaver negen slagen. Ook in 2♠ is natuurlijk tenminste +110 te halen.

piersopot

 

Author: Maarten Schollaardt

Deel deze post via

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *