Eerst leren lopen

Bridge is een ervaringssport. Veel spelen is de enige manier om echt goed te worden. Er is ook zoveel te leren, er zijn zo veel verschillende situaties.
Wie nieuwsgierig is leert meer dan iemand die alles al weet. Wees dus leergierig, vraag aan goede spelers hoe zij erover denken, probeer hen niet (te vaak) uit te leggen hoe jij erover denkt.

Als er één onderdeel is, dat voor heel veel (jonge) bridgers moeilijk blijkt, is het wel 2-over-1 bieden. Volgens mij komt dat vooral omdat weinigen de basis goed krijgen uitgelegd. Maar belangrijke tweede reden is dat men te snel over gaat op 2-over-1 mancheforcing. Begrijp me goed, 2/1 MF is prima, maar alleen als je het goed speelt. En je leert het het beste door te beginnen met 2-over-1 Tienplus. Als je dat goed beheerst, als je dat goed begrijpt, dan ben je klaar voor de volgende stap.

Sla deze eerste stap niet over!
Je leert je kaart te waarderen (welke tienpunter is goed genoeg voor 2-over-1, waarmee bied ik 1SA), je leert een biedplan te maken (wat ga ik doen als partner dat bod doen), je leert je hand te limiteren (geef ik partner de kans onder de manche te stoppen of niet), je leert goed om te gaan met je biedgereedschap. Je leert kortom, echt bieden.
Veel succes!

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *