Freak van het toernooi

De grootste freak van de German Bridge Trophy was ook nog eens technisch en tactisch een heel interessant spel.

Probeer het eerst eens zelf:Pas of doublet? Of misschien 3♠?
Het is erg close. Misschien is pas beter, omdat je de ‘verkeerde’ heer in de lage kleuren hebt. Maar ik denk dat ik zou doubleren. Op Bridgewinners waren de meningen verdeeld.

Stel dat je doubleert, dan gaat het bieden zo verder:Is dit een biedprobleem?
Stel dat je hebt afgesproken dat je met deze kwetsbaarheid in het biedverloop (3♣)-dbl-(5♣) pas als forcing speelt. Niet zo’n gek idee – de de meeste Nederlandse topparen spelen het zo.
Geldt dat dan ook hier, nu West naar een slem springt??
Ik zou denken van niet, maar dit is natuurlijk een kwestie van partnership understanding. Pijnlijk genoeg zat het Nederlandse paar niet op één lijn, hier:De leider sneed in ruiten, maar +150 was maar een schamel resultaat. Aan de andere tafel redde het nevenpaar met 7♣ voor -800. 12 IMPs weg.
In een andere wedstrijd mochten de Nederlandse aspiranten als NZ 6♠ spelen, terwijl ze in OW wel redden. +14 IMPs toen de leider K eruit sloeg.

Hier nog een keer het hele spel:De 3♣ opening is met deze kwetsbaarheid verplicht. Doet Oost dat niet dan opent Zuid 1♠ en volgt West iets hoogs in ruiten. NZ bieden gemakkelijk slem, OW zullen wel redden en NZ doubleren 7.

Na de 3♣ opening heeft een aantal Zuidspelers gepast. Een lollig biedverloop ontstond toen Tom van Overbeeke als West naar 4♠(!) sprong. Noord bood nu 5, door Zuid verhoogd naar slem. Uiteraard redde West met 7♣, maar Noord bood vlot 7(!) in de uitpas door Tom gedoubleerd. Noord redoubleerde vlot om OW deze grappen af te leren.
‘Schoppen en klaver had ik geboden, dus dit was duidelijk Lightner voor de ruitenstart.’ Die start vond partner, maar het was wel een beetje jammer dat het met schoppenstart ook nog down was…

Tom 4

 

Author:

Share This Post On

1 Comment

  1. Een creatieve 4 kl om beide hoge kleuren in beeld te brengen? “Sorry pt, ik had per ongeluk ru 8 bij mijn harten gestopt…”

     
    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *