Geen Multi

In het aspirantensysteem spelen we zwakke twee. Tegenwoordig in de top weer de standaard. Maar nog niet zo heel lang geleden speelde bijna iedereen Multi. Zeker op de club.
Er zijn verschillende redenen waarom ik iedereen adviseer te beginnen met zwakke twee. Niet alleen leer je er beter competitief bieden van (wanneer verhogen naar drie, wanneer naar vier, wanneer beter passen), maar Multi is gewoon erg gecompliceerd. Het kost veel tijd – die je nuttiger kan besteden – om sluitende afspraken te maken over alle verschillende situaties.
Daarbij komen nog de duidelijke nadelen: je kan niet direct preempten naar het juiste nivo, verantwoord slemonderzoek is lastig, de tegenstander krijgt meer ruimte. Vanzelfsprekend zijn er ook voordelen: het contract kan in de sterke hand worden gespeeld, de tegenpartij kan in de problemen komen als ze niet weten welke zwakke twee er zit bij openaar. Multi zorgt voor verwarring in het biedverloop. Als je Multi speelt moet je er dus voor zorgen dat je die verwarring de baas wordt. Als dat niet lukt kan je in elk geval nog proberen de verwarring bij de tegenpartij te vergroten. Binnenkort zal ik hier een keer schrijven over dit soort Multi tactieken, zowel als je zelf opent als in de verdediging.

Maar goed, je speelt dus al jaren zwakke twee, keurig volgens mijn basisuitwerking. Maar je hebt besloten met je partner de zaken wat serieuzer aan te pakken. Meer afspraken waar nodig, verfijningen waar het kan. Dat je na een zwakke twee in harten niet een minimum met korte schoppens kan aangeven begint je dwars te zitten. Dan is het tijd voor een verbeterd schema na 2M-2SA. Niet moeilijk, maar toch alleen maar aan te raden bij vaste partnerships die hogerop willen. Ook hier gaat het vooral om je korte kleuren te kunnen bieden, omdat partner dan het best geïnformeerd is om de juiste beslissing te nemen.

2 2SA
3♣ minimum, ongebalanceerd (nu vraagt 3 naar de korte kleur, 3 is om te spelen)
3 maximum, singleton in minor (3 vraagt naar de korte kleur)
3 minimum, gebalanceerd
3♠ maximum, singleton ♠
3SA maximum, gebalanceerd

2♠ 2SA
3♣ minimum, ongebalanceerd (nu vraagt 3 naar de korte kleur, 3♠ is om te spelen)
3 maximum, singleton in minor (3 vraagt naar de korte kleur)
3 maximum, singleton
3♠ minimum, gebalanceerd
3SA maximum, gebalanceerd

2♠ 2SA
3♣ 3
3 singleton ♣
3♠ singleton
3SA singleton in de andere hoge kleur

2♠ 2SA
3 3
3♠ singleton ♣
3SA singleton

Korte kleuren worden dus altijd ‘in stapjes’ van onderaf geboden.

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *