Geen promotie

Bij de recente oefenwedstrijd van de aspiranten kernploeg tegen een Utrechtse combinatie gingen alle NZ paren down in deze 4. Met open kaarten is het niet al te moeilijk om te zien hoe dat kan zijn gegaan (klik op next voor het spelverloop):

Down op een troefpromotie. De ene leider speelde zoals boven, een ander speelde H uit de hand. In beide gevallen was de derde schoppenronde dodelijk.

Het is ook te zien dat een kleine troef uit dummy beter had gewerkt. A vangt dan lucht, en we kunnen de schoppen rustig hoog introeven.

De enige directe entree in dummy zit in ruiten. Die entree gebruiken we natuurlijk liever later, om alle ruitens op te kunnen rapen als de troeven eruit zijn.

Toch is oversteken in ruiten om een harten op te spelen niet zo gek. Als er wordt opgestapt en schoppen nagespeeld zijn we al binnen. Als H verliest aan het aas zijn we ook binnen.

Een beetje vervelend is het als Oost opstapt en klaver naspeelt. Als ♣A verkeerd zit en de troeven 3-1 kunnen ze de troefentree bij de ruitens wegspelen. We moeten de tweede klaver aftroeven en spelen B. Als er iemand niet bekent zullen we de ruitens moeten gaan oprapen. Dan promoveert er zo maar alsnog een troefslag.

Ook als H zou houden in slag drie zijn we er nog niet. Vaak zullen de troeven 2-2 moeten zitten.

Dus toch niet zo gek gespeeld om direct troef te trekken?

Wie heeft er een sluitende analyse?

descartes

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *