Jonge azen

Hoeveel kinderen zouden er bridgen in Nederland? We weten hoeveel er lid zijn van de NBB. Maar hoeveel zouden er af en toe thuis spelen? Wel de regels kennen, maar niet op een club spelen? Niet weten dat het NK Jeugd volgende week gespeeld wordt?

Ken je jonge bridgers die niet weten dat er zondag 16 maart een NK Jeugdparen wordt gespeeld in drie categorieën? Vertel ze dat ze zich moeten opgeven, door een mailtje te sturen naar ad.cosijn@bridge.nl. Ook als je alleen bent, kan je je opgeven. Je wordt dan aan een andere jeugdspeler gekoppeld.

Uiteraard ben ik er elk jaar bij, om te kijken. En om te scouten kijk ik altijd bij de pupillen (t/m 15 jaar). Het viel me vorig jaar op dat bijna alle spelertjes begonnen met hun azen op te rapen, startproblemen ontstonden pas als ze geen aas in handen hebben. Veel van de pupillen hebben later ook één van de beloftentrainingen o.l.v. Dennis Stuurman bezocht. Onderwerp op de eerste training? Starten!

Dat ook de wat meer ervaren bridger nog wat kan leren op het gebied van starts, bleek maandag bij de tweede avond van de HOK paren.
Wat start je met de volgende hand, na dit eenvoudige biedverloop?

Vierde van boven van je beste kleur? Of een schoppen misschien?
Andere kleuren vallen af, vanzelfsprekend.
In de A-lijn startten 3 van de 4 Westspelers schoppen, in de B&C-lijn elk 2 van de 3, de enige Westspeler in de D-lijn die dit biedverloop voorgeschoteld kreeg startte 9. Waarom dit biedverloop niet vaker voorkwam? Zuid had natuurlijk een veertiensans:

Schoppen is de juiste start, zeker in paren. Starten van aas-vierde geeft zo vaak tenminste één slag weg, dat kan je maar beter vermijden als er een redelijk alternatief is.

Dit spel is natuurlijk geen bewijs, want partner had uiteraard ook HVTxx gehad kunnen hebben…

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *