Met piepende remmen

Stap één bij het slembieden is het vaststellen van de troefkleur. Doe je dat niet, dan kan je niet zinvol samenwerken met partner. Zelfs als je zo sterk bent dat je ‘alleen maar’ de azen zou willen vragen moet partner nog weten welke heer hij mee mag tellen.
Soms kan je de troefleur al in de eerste biedronde vaststellen , vaak zal het later moeten gebeuren. Bekijk het volgende spel eens, dat voorkwam bij een biedtraining. Je zit Zuid:Na partners 2 moeten we nog verder op onderzoek. We gebruiken de vierde kleur om meer informatie te krijgen. 3♠ is goed nieuws. We weten nu van de schoppenfit, maar partner nog niet. Dus moeten we de kleur vaststellen als we niet met 4♠ willen volstaan. Hier moet dat met 4♣. 4zou immers natuurlijk zijn, sleminteresse met ruitenfit.Partner biedt 4. Dit is geen controlebod, maar de piepconventie.
Hoe dat zo?
Bekijk het biedverloop eens vanuit zijn positie. Hij heeft net gehoord dat wij geïnteresseerd zijn in een schoppenslem. Er is niet heel veel biedruimte. Hij kan afzwaaien met een ongeschikte kaart, direct zelf de azen vragen met onverwachte overwaarde of 4 ‘piepen’. Dit toont simpelweg enige interesse in slem, maar onvoldoende kracht om over 4♠ heen te gaan.
Wat nu? Hebben we aan dit ene piepje genoeg?Geen onaardig slem, maar zeker niet dicht. Het is erg close, en ik kan me voorstellen dat je in dit biedverloop afremt in 4♠. Bij slembieden gaat het er vooral om dat je dichte slems biedt en kansloze vermijdt. Bij een fiftyfifty slem maakt het niet al te veel uit wat je doet. Dan is het maar net hoe het zit.

bosmuis

 

Author: Maarten Schollaardt

Deel deze post via

4 Reacties

 1. Hoezo moet 4K echt zijn en 4R niet? Maat heeft minstens een 3541, dus klaverenfit is toch juist onwaarschijnlijk en ruiten fit juist wel?

   
  Post a Reply
  • Een foutje, vrees ik. 4 is natuurlijk, en 4♣ stelt de schoppens vast. Ik heb het verbeterd.

    
   Post a Reply
 2. Hoe bedoel je dat 4C niet kan omdat dat een klaverfit toont?
  Partner heeft toch minstens 2 schoppens? Dan heeft hij maar 2 klavers.
  3C was toch 4e kleur.

   
  Post a Reply
  • Zie mijn antwoord aan Guy. Foutje. Dank voor de opmerking.

    
   Post a Reply

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *