Mission Possible

Heb je de oplossing van het Probleem van de Week al bekeken?

Mijn missie met deze site is om iedereen die het wil echt te leren bridgen. Iedereen kan altijd beter worden, op welk niveau hij ook speelt. Graag draag ik daar aan bij.

Ik reik ideeën en technieken aan, vertel over interessante spellen. Sommige niet al te lastig, andere moeilijker. Als je de moeilijkheidsgraad (onderaan elk artikel) aangeeft, help je de andere lezers bij het vinden van geschikte blogposts en artikelen. Dank daarvoor.

Recent ben ik gestart met een trainingsgroep bij de Lombard. Dit was een interessant spel dat langskwam:Veel punten kan je winnen door op het goed moment te bieden, op het juiste moment te zwijgen. Wat te zeggen van deze situatie?
We zijn te zwak voor redoublet. Het spel zou wel eens een misfit kunnen zijn. Het juiste bod in deze situatie is pas. Als de tegenstanders in klaver of harten gaan spelen, en partner kan niets doen, dan zijn we tevreden. Bieden ze ruiten, dan hebben we de perfecte kaart voor een informatiedoublet.
Nog iets verder gaand kan je zeggen dat je in dit biedverloop eigenlijk nooit een natuurlijk 1SA bod hebt. Met 9+ zeg je redoublet, met minder pas je om te kijken of de tegenpartij verkeerd terecht kan komen.
Dit NZ paar speelde dan ook 1SA niet als echt, maar als truc. Toch paste Zuid niet. Zie wat er gebeurde:


Er is heel veel over dit spel te zeggen. Wat vinden we bijvoorbeeld van Oosts doublet? Zijn we het eens met Wests doubleerplan? Hoe zou het tegenspel, het afspel moeten gaan?
Aan de andere tafel paste oost op 1♠, daar ben ik het mee eens. Het bieden ontwikkelde zich niet onverwacht en hij kon een ronde later 2 doubleren om zijn kleuren aan te bieden:Ook hier weer veel vragen. Is dit een goede hand om mee te doubleren in dit biedverloop? Ook hier is een misfit heel goed mogelijk. Klassiek toont doublet hier meer een sterke 4414, waarmee je vanwege gebrek aan ruitenlengte een ronde eerder niets kon doen.
Zuids pas op 2 was een list, maar was het verstandig? Heeft West niet heel vaak ruitenlengte in dit biedverloop? Maak je het te tegenstander niet makkelijker dan als je gewoon 2♠ biedt?

Tip van de dag: bied al je kleuren, (re-)doubleer als je punten hebt, wees niet bang om te passen als je geen fit hebt.

 

Author: Maarten Schollaardt

Deel deze post via

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *