Muiderberg am Main

Een onderdeel van de opleiding van jeugdbridgers is kennis maken met bridge als (internationale) wedstrijdsport. Jaarlijks reizen we met twee teams van meestal wat minder ervaren aspiranten naar Frankfurt om mee te doen aan de Frankfurt Cup. Nederland II, met twee spelers die internationaal debuteerden, eindigde op een prima zesde plaats. Het eerste team ging voor de winst, maar werd in de finale afgestopt door een Frans team.

Wachtend op de tram die ons naar de speelzaal zou brengen, kwam het verder bieden na een Muiderberg ter sprake. Hoe stel je troef vast na 2SA en partners antwoord? Wat betekenen biedingen in de andere hoge kleur? Voor de wedstrijd werden de nieuwe afspraken nog snel in het systeemboek verwerkt.

Direct op het vierde spel kwam de kans om één en ander in praktijk te brengen:

Als je hier schoppens wil bieden kan dat op verschillende manieren. Met een inviterende hand en een lange kleur bied je direct 3♠. Met mancheforcing handen, waarmee je niet direct 4♠ wil of kan bieden, begin je met 2SA. 2♠ is om te spelen, als je denkt dat dat een beter contract is dan 2.

De zuidaspirant koos om zelf te spelen. Klik op next voor het spelverloop:Het zitsel was een zware straf voor het 2♠ bod. Met een matige zeskaart en iets van hartensteun zal pas vaak beter zijn. Zeker omdat partner kwetsbaar meestal een 5-5 heeft.

Toch hoefde -300 nog geen zeker verlies op te leveren. Een mogelijk biedverloop zou immers zijn pas-1♣-1♠-pas-pas//doublet-? Wie weet wat er dan zou gebeuren…

Inderdaad begon zo het bieden aan de andere tafel. Noord vluchtte weg uit 1♠ gedoubleerd en uiteindelijk speelde West 3SA. Na de hartenstart leek dat kansloos, maar de verdediging switchte naar schoppen, waardoor de leider een kans kreeg.

Helaas werd die kans niet waargenomen en kostte het spel 9 IMPs. De eerste wedstrijd werd verloren van Frankrijk, maar verder liep het goed, zodat toch de halve finale werd bereikt.

frankfurt

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *