Nog beter signaleren

Er is nog tijd om de tegenspel afspraken te verbeteren voordat de competitie begint. De eerste aspirantentraining ging over tegenspel, de komende Lombard trainingen ook.

Vandaag ga ik dieper in op het Smith signaal, in Nederland merkwaardig genoeg meestal odd ball genoemd. Kennen jullie dit spel nog?Inderdaad, dit was Toms eerste Probleem om de Week. Na een ruitenstart moet Oost schoppen naspelen als hij aan slag komt in klaver. Tom legt dat hier allemaal keurig uit.

Een ander Nederlands toppaar kwam er in de praktijk niet uit, en het belangrijkste probleem was de interpretatie van de kaart die West speelde in slag twee. Nadat ruitentien naar de heer liep, speelde de leider ♣A en een tweede klaver voor Oost. Oost speelde nu ruiten terug, daardoor aangemoedigd door het hoog-laag bijspelen van de klavers door West.

Los van de vraag of West h/l moet bijspelen ‘om A te tonen’, of dat ‘hoog/laag een vijfkaart ruiten moet aangeven’, gaat het hier om iets belangrijkers. Moet je in deze situatie eigenlijkt wel Smith spelen?

Tot en met Eerste Divisie niveau zou ik zeggen: speel helemaal geen Smith. In de Meesterklasse kan het wel, maar alleen als je het volledig doorspreekt.

De conclusie van dat doorspreken zou dan moeten zijn dat we alleen Smith spelen in de standaardsituatie dat partner in de derde hand een honneur inlegt en de naasthogere honneur zou kunnen hebben. Simon de Wijs heeft ons dat geleerd, en ik ben er erg over te spreken. Alleen in die situatie kan de derde man door hoog bij te spelen in slag twee aangeven dat hij het missende plaatje heeft.

De uitkomer seint dus alleen maar distributie (als dat nodig mocht zijn!) of kleurvoorkeur. En zijn partner dus meestal ook. Kleurvoorkeur (Lavinthal) signaleren in het tegenspel tegen SA is een heel krachtig wapen. Beter en makkelijker dan Smith. Wat wil je nog meer?

turen in de verte

 

Author: Maarten Schollaardt

Deel deze post via

1 Reactie

  1. Leuke info waar ik wat mee kan

     
    Post a Reply

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *