Kansberekening PodW IV: Kansspel

gepost door Tom van OverbeekeVorige week gaf ik jullie dit probleem en verklapte dat er drie verschillende speelwijzen werden geprobeerd. Deze week nog niet de oplossing. Ik geef jullie een nieuw probleem dat ons hopelijk helpt de meest kansrijke speelwijze te vinden.

We onderscheiden drie mogelijke speelwijzen. Alle drie werden ze door een Nederlandse Meesterklassespeler gekozen en voor alle drie zijn ze dus argumenten te bedenken. Bedenk je dat zij aan tafel een speelwijze moeten kiezen en niet pas in de analyse achteraf.

De kanshebbers:
1. Speel het spel ‘vanuit dummy’ door de klaveren vrij te troeven. Je hoopt niet meer te verliezen dan één klaver en twee schoppens.
2. Speel het spel ‘vanuit de hand’ door troef te trekken en de ruiten hoog te spelen. Je hoopt dan niet meer dan één klaver, één ruiten en één schoppen te verliezen.
3. Speel het spel ‘vanuit de hand’ door de rode verliezers in dummy te troeven. Verliezers: één klaver en twee schoppens of één klaver, één ruiten en één schoppen

Gerbrand Hop kiest de eerste speelwijze gekozen. Op het moment dat West de derde klaveren overtroeft met ♠8 is hij echter down voordat hij begonnen is. Het is pech dat West nu juist de dubbelton klaveren heeft, maar in de analyse achteraf blijkt dat dit niet de meest kansrijke speelwijze is. Immers zelfs als de klaveren 3-3 zitten (35% kans) moet de leider nog raden hoe hij verder speelt. Hij zit nu in zijn hand en kan wel een schoppen uit zijn hand spelen, maar moet dan puur gokken hoe het zit, omdat hij troefkort in dummy dreigt te worden. Hij kan een harten troeven en de schoppensnit nemen, maar als hij dat doet had hij de snit beter direct kunnen nemen (en dus speelwijze 2 te kiezen). Als laatste kan hij op dit punt proberen om in de cross-ruff te gaan, maar dan had hij juist beter meteen speelwijze 3 kunnen nemen.

Laten we deze eerste speelwijze dus afstrepen en onze aandacht verleggen naar speelwijze 2. De topspeler die dit plan verdedigt is Joris van Lankveld. Overigens was zijn eerste plan speelwijze 1, maar kiest hij er net op tijd zijn voor om toch de schoppensnit te nemen. Zo ging het aan tafel:Achteraf vind hij dat hij direct een harten had moeten troeven om de schoppensnit te nemen. Deze speelwijze maakt met ♠AVxx of ♠Vxxx goed of met ♠V goed en de schoppen 3-2. Dit geeft een kans van 45%. Vervolgens moet hij de ruitenkleur voor drie slagen spelen door AH te spelen. Hij maakt dan drie ruitenslagen als V of T valt of als de ruiten 3-3 zitten. Al met al een kans van 69%. In totaal heeft deze speelwijze 31% kans.

Als laatste hebben we de speelwijze 3, gekozen door Danny Molenaar. Hij werd met Team Orange White (Molenaar-Verbeek, Drijver-Nab) zeer overtuigend Open Europees Kampioen door met ruime voorsprong de kwalificatie te winnen en ook iedere wedstrijd in de knock-out met relatief gemak te winnen. Vond hij de meest kansrijke speelwijze? De slimme lezer heeft hierboven al gezien hoe het spel zit. Omdat de ruiten 4-2 (met de vierkaart links) zitten ben je helaas snel down als je voor speelwijze 3 kiest. Zo ging het aan tafel:Molenaar was echter wel degelijk op het goede spoor van de meest kansrijke speelwijze. Allereerst moet je je beseffen dat je altijd down bent met de ruiten 4-2 met de vierkaart links. Je kan daarom de derde ruiten het best laag troeven. Als de ruiten dan 3-3 heb je het contract al gemaakt (als de schoppen niet te ongunstig zitten). De kans op de ruiten 3-3 is 36%. De kans op de schoppen niet te ongunstig is 79%. In totaal is dit al 28%. Dan rest de vraag of je nog kansen hebt als de ruiten 2-4 blijken te zitten (met de vierkaart rechts). Je moet namelijk nog zo’n 3% erbij praten om de meest kansrijke speelwijze te worden. Daarom sluiten we deze week opnieuw af met een probleem.West bekend niet meer. Er zijn zeker kansen, maar zie jij de safety play?

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *