Nooit meer verkeerd gokken

Zondagmiddag was er een mooie opkomst bij de training die ik gaf bij de Lombard in Rotterdam.
Het onderwerp was succesvol competitief bieden, het doel ambitieus: nooit meer verkeerd gokken.

Één van de spellen die we bespraken was het volgende:Noords 4-bod is een fitbid. Het toont goede hartenfit (vierkaart of beter) en een zijkleur in ruiten (tenminste een vijfkaart). En de kracht? Genoeg om op viernivo te willen spelen. Het belooft niet bijzonder veel verdedigende waarden, dus het maakt het bieden niet forcing als zij 4♠ bieden. Wel is het bod zodanig goed omschreven dat Zuid in staat moet worden geacht een verstandige beslissing te nemen als de tegenpartij inderdaad 4♠ zegt.

Hier meende Zuid te moeten doubleren. Terecht? Daarover waren de meningen in eerste instantie verdeeld, maar de conclusie was dat hij beter gepast had. Hij heeft geen kaart om op vijfnivo te willen spelen, maar ook niet genoeg verdediging om zeker te weten dat 4♠ downgaat.

Als Zuid zou passen op 4♠ is Noord weer aan de beurt. Met zijn extra verdeling biedt hij nog een keer: 5. Als partner 4♠ niet down ziet gaan, moet dat het juiste bod zijn.

Bij competitief bieden op hoog niveau gaat het er vooral om door te bieden op die spellen waar een dubbele manche swing mogelijk is. Dit is zo’n spel. Zuids doublet weerhield Noord ervan door te bieden. Was het met deze hand terecht dat Noord op het doublet paste? In elk geval was het duur.

bridge training

 

Author: Maarten Schollaardt

Deel deze post via

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *