Onder vrienden

Morgen en overmorgen het tweede competitieweekend. In de Meesterklasse vijf wedstrijden die beslissen welke zes teams door mogen naar de knock-out fase.
In de Eerste Divisie zijn nog erg veel wedstrijden te spelen. Het jeugdteam, dat speelt onder de naam NBB-selectie 1, draaide een erg mooi eerste weekend.

De twee debuterende paren in dat team spelen dit seizoen op de clubavond van de Vriendenkring uit Amersfoort. Een paar weken geleden kwam aldaar het volgende spel langs:

Na 10 uit was dit contract al snel twee down. Had het beter gekund? Hoe hadden NZ moeten bieden?

Als eerste kunnen we vaststellen dat NZ 25 punten hebben, maar dat er geen manche te maken is.

De 1 opening is vanzelfsprekend. West valt ons nu lastig met een 2 volgbod dat beide hoge kleuren toont, (kennelijk) tenminste 5-4.

De standaard verdediging tegen twee bekende kleuren (5/5 of beter) is om één van de cuebids te gebruiken om een tenminste inviterende hand met fit aan te geven en het andere cuebid een goede hand met de ‘vierde’ kleur. Direct steunen of de vierde kleur bieden zijn beide niet forcing. Met evenwichtige handen vanaf een punt of negen begin je met doublet.

Dit NZ paar gebruikt deze verdediging. Noords doublet toont dus ‘punten’. Oost geeft voorkeur voor harten en dan is Zuid. Hij heeft een lastig probleem.

Weer wat theorie tussendoor:
Noords doublet op 2 toont dus punten, maar maakt het bieden niet forcing. Met twee minimale handen zouden NZ 2 mogen uitpassen. Doublet op 2 door Noord of Zuid is nu informatief.

Vanwege te verwachten klaverbiedingen van partner wilde Zuid niet doubleren. Noord hield het bieden nu open met een informatiedoublet & Zuid had opnieuw een lastig bod.

Als Wests 2 inderdaad slechts een 5-4 toont zou 2♠ nu een natuurlijk bod moeten zijn.
De eenvoudige regel daarbij is: als zij een vijf(+)kaart tonen in een kleur, spelen we niet meer in die kleur. Een bod in die kleur is dus forcing – een cuebid.
Als zij slechts een vierkaart tonen, kunnen we wel in die kleur spelen. Een bod in die kleur is natuurlijk.

Als duidelijk is dat West slechts een vierkaart schoppen hoeft te hebben, kan Zuid 2♠ bieden. Noord heeft zijn kaart wel verteld en past. Zo wordt deze ‘manche’ gemist en een plusscore geschreven.

Het is belangrijk dat een fit in een hoge kleur gevonden kan worden. Zelfs als je weet dat de kleur 4-1 (of 4-0) zit. 4♠ is op dit spel tenslotte een beter contract dan 3SA.

amersfoort

 

Author:

Share This Post On

2 Comments

  1. Is het geen idee dat zuid past op het doublet. Met troefstart 1 down. Hoe kunnen noord of zuid voor straf doubleren in jouw schema?

     
    Post a Reply
  2. Is het geen idee dat zuid past op het doublet. Met troefstart 1 down. Hoe kunnen noord of zuid voor straf doubleren in jouw schema?

     
    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *