Oplossing PodW IV: Kansspel

We zijn al dicht bij de meest kansrijke speelwijze in 4♠. We sluiten daarom eerst af met de kansberekening. Als de ruiten 2-4 zitten met de vierkaart rechts (24%), dan kunnen we het nog maken als de schoppen vrouw goed zit en de schoppen 3-2 zitten (34%). We houden onze verliezers dan op 1 schoppen, 1 ruiten en 1 klaveren. Dit geeft 8 % extra, bovenop de 28% die we al hadden. We eindigen met een speelwijze die 36% kans heeft en daarmee de meest kansrijke speelwijze is. Overigens een disclaimer: Ik kan ergens een rekenfout gemaakt hebben door bijvoorbeeld een zitsel wel of niet mee te tellen. Het verschil tussen speelwijze 2 en speelwijze 3 is echter 5%, dus ik geloof niet dat ik zo’n grote rekenfout gemaakt heb dat het echt een verschil maakt welke er beter is.

Dan rest de oplossing van het probleem van vorige week. Met veel verdelingen met ♠V tweede of derde goed zijn we er al. Maar niet met allemaal. Stel dat we suf afspelen, dan komen we van een koude kermis thuis:

Ook als we laag troeven en er meteen in klaveren uitgaan, kan de tegenpartij zorgen dat deze eindfiguur wordt bereikt.

Beter is dus om als volgt te spelen:

Zo was de beste speelwijze toch speelwijze 3, ondanks dat dat aan tafel tot down leidde. Overigens sloeg 4♠-1 aan de tafels van de uiteindelijk Europees Kampioenen uit. Het toetje van dit zeer uitgebreide probleemspel:

 

Author: Tom van Overbeeke

Deel deze post via

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *