Oplossing PodW IX: De extra kans

gepost door Tom van Overbeeke

Het probleem van vorige week. Het lijkt er misschien op dat je niet meer kan doen dan twee snitjes proberen. 75% is een mooie kans. Zoals ik al zei, kan een simpele analyse echter tot een mooie speelwijze leiden. Uit het biedverloop is namelijk vitale informatie te halen. Het eerste dat opvalt is natuurlijk dat je bij ongunstige kwetsbaarheid vrij baan hebt gekregen, terwijl de tegenpartij 12 hartens samen heeft. Deze zitten zeker 6-6 verdeeld. West heeft echter niet geboden over 3. Hij verwachtte natuurlijk dat zijn partner de schoppenkleur zou hebben, maar het feit dat hij niet geboden heeft, wijst er op dat hij maar een doubleton schoppen heeft (en geen driekaart). De kwetsbaarheid is hierbij erg belangrijk. Bij een andere kwetsbaarheid zou het makkelijk kunnen dat West toch een 3-6 hoog heeft, maar niet-tegen-wel geloof ik daar niet in. Samen met het feit dat de klaveren 2-2 zitten, heeft Oost dus een 3-6-2-2 en West een 2-6-3-2. Het is eventueel mogelijk dat Oost een 4-6 hoog heeft. Verder speelde Oost V bij in slag 1. Met een singleton in dummy is dit zeker lavinthal. Het lijkt er dus op dat Oost ♠K heeft.
Dit samen maakt het zeer aantrekkelijk om, na het troeftrekken, ♠A en een kleine schoppen uit dummy te spelen. Oost moet van goeden huize komen om ♠K op te stappen! Als hem dit lukt, dan rest de ruitensnit nog, maar dan had de schoppensnit ook niet gewerkt. Komt West opeens aan slag met ♠K, dan heeft hij geen schoppen of klaveren meer. Hij moet ruiten in de vork of harten in de dubbele renonce spelen en is dus ingegooid.
Dit is dus een extra kans in plaats van de schoppensnit. Heeft West schoppen koning, dat maak je het zeker (net als wanneer je de schoppensnit neemt). Heeft Oost schoppen koning, dan maak je het hem heel moeilijk.

In de praktijk ging ik down. Zonder enige inspiratie nam ik beide snits en die zaten natuurlijk allebei mis. Een kans om te schitteren gemist. Het nevenpaar had met 6 uitgenomen en ging voor 500. Nu kostte het 12, anders won het er 13. Hopelijk volgende keer beter!

 

Author:

Share This Post On

3 Comments

 1. Als oost een beetje wakker is, moet hij toch dezelfde gedachte doorlopen om tot de conclusie te komen om op te stappen met schoppen K? Hij zal misschien even gek kijken, maar als nog opstappen.

  Als het namelijk fout is, heeft zuid een 1-0-7-5 en dan heb je maar 4 discards, dus als west twee natuurlijke ruitenslagen had (AQ) lopen die niet weg. West kan ook geen langzame ruitenslag hebben, want dan kon je ze vrijtroeven. Zeg het maar als er een fout in die redenatie zit.

  Als oost een 4-6-1-2 heeft wordt het inderdaad wel wat lastiger voor hem, maar dan zou het ook goed moeten gaan.

   
  Post a Reply
 2. Absoluut mee eens dat hij het kan bedenken.
  En als hij dat doet geef ik hem een hand (en stuur ik het spel in voor spel van het jaar).
  Volgens mij zullen in de praktijk veel mensen er simpelweg vanuit gaan dat de leider een singleton heeft, ‘want hij heeft de snit niet genomen’. En dat is ook zeer begrijpelijk, omdat als je bij elke kaart gaat nadenken, dan kost dat heel veel energie en daarnaast geeft het ook vaak de verdeling van vitale kaarten weg.

  Punt van het spel is dat je door middel van analyse soms weet hoe het zit en ziet dat de normale speelwijze niet (of slechter) werkt. Je moet dan af en toe een truc uithalen om de beste kans te nemen. En dat vind ik zelf juist heel leuk.

   
  Post a Reply
 3. ik ben het met guy eens, het duurt even voor je deze speelwijze hebt bedacht en hierdoor kan oost zelf ook gaan nadenken over het spel en in slam ga je wel nadenken voor je een bepaalde kaart speelt

   
  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *