Oplossing PodW XIV: MK Finale

gepost door Tom van Overbeeke

Het probleem van vorige week. Je telt elf slagen als je een harten ontwikkelt en een snit op H kan de twaalfde slag ontwikkelen. Dit geldt ook voor een snit op B. Gezien het kwetsbare 1 volgbod, verwacht je echter dat beide snits mis zitten.

Een stripsqueeze kan uitkomst bieden. Als je West forceert zijn exit-kaarten weg te gooien en hem vervolgens met A aan slag brengt, dan hoop je hem te forceren de ruitenkleur open te breken. Dit geeft jou die belangrijke twaalfde slag. Het probleem echter is dat je nog geen elf slagen hebt. Je moet eerst H als elfde slag ontwikkelen, voordat je aan een dwang kan denken. Dan heeft West echter al A genomen en kan je hem daarmee dus niet ingooien.

De oplossing voor de probleem is elegant. Je moet nog niet de schoppen incasseren, maar eerst achter de elfde slag aan gaan. Speel direct een harten naar de heer. West mag deze slag niet nemen, want hij heeft alleen nog maar harten en ruiten over, dus als hij A pakt, dan zit hij ingegooid. Nadat H de slag houdt, steek je over naar ♣V en cash je nu pas de vierde en vijfde schoppen. Hierop gooi je 2 en T weg. (Nu zie je ook waarom je de schoppen niet direct mocht cashen, je had T nodig om een vork te creëren). Vervolgens neem je de klaverensnit en cash je ♣A. Tenslotte is het zaak goed te kunnen lezen wat West heeft overgehouden. Heeft hij H sec gezet, dan sla je A. Heeft hij A sec gezet, dan ga je eruit in harten en forceer je hem zo ruiten in de vork te spelen. Dit lezen kan nog lastig zijn. Een goede West zet bijvoorbeeld snel H sec of houdt nog een lagere ruiten over en gooit B af om zo net te doen alsof hij H sec heeft gezet. In de praktijk heb je dit echter meestal wel door.

In de finale pakt ’t Onstein 11 impen op dit spel. Het loopt daarmee verder uit en wint uiteindelijk verdiend met 184-162.

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *