Oplossing PodW VI: Adder

gepost door Tom van Overbeeke


Het probleem van vorige week.
In de praktijk zal iedereen 10 al hebben nagespeeld. Dit is ook logisch: het lijkt minstens zo goed als het alternatief, schoppen. Als de leider hoog troeft, dan promoveren we hopelijk iets van partner. Troeft de leider laag, dan kan partner overtroeven. Gooit de leider iets weg, dan kan partner dat ook doen en kunnen we vervolgens schoppen naspelen.

Laten we echter eerst even verder kijken. Omdat partner 2 ruitens en maximaal 3 hartens heeft en omdat hij gebalanceerd is, is hij gemarkeerd met een 4-3-2-4 verdeling. De leider heeft dan een 5-1-3-4 verdeling. Uit de klaverenslag weten we zeker dat partner ♣HB87 heeft. Het is niet mogelijk dat hij ♣8754 heeft, omdat hij dan 9 of 10 punten in schoppen heeft. Hij heeft dus 5 of 6 punten in schoppen. Verder is nog een opmerking noodzakelijk. De andere tafel speelt het spel waarschijnlijk in de manche. Dat betekent dat het contract 4 down moet. 3 down is niet goed genoeg, 5 down maakt niet uit.

Als de leider aan slag komt, zal hij klaveren spelen met de hoop een klaverenintroever te maken en vervolgens ook K te scoren. Als hem dit lukt, heeft hij 5 slagen, omdat hij altijd 2 troefslagen gaat maken. Dit moeten we voorkomen en dat ziet partner ook. Op het moment dat hij aan slag komt, (bijvoorbeeld met een ruitenovertroever), gaat hij troef na spelen. Hij komt aan slag met ♣K en speelt twee keer troef (we weten namelijk zeker dat partner of ♠A of ♠HV heeft) om zo een klaverentroever te voorkomen. Vervolgens heeft de leider nog twee klaverenverliezers in zijn hand. Wij maken dan 2 schoppens, 1 harten, 2 ruiten en 4 klaverenslagen voor 4 down. Dit lijkt een goed plan, maar er zit een adder onder het gras in de vorm van ♠7. Zie wat er gebeurd als we ruiten naspelen:

Door troef na te spelen voorkomen we dit. Ook dan scoort partner ♠10, maar hier valt dan een troefje van dummy onder. Onder ♠H en ♠V vallen de andere twee troefjes. Dezelfde verdediging is cruciaal als partner ♠AVTx, ♠AV9x of ♠AV8x heeft. Ook dan heeft partner recht op 2 troefslagen en kan hij de tegenstanders alleen uit dummy houden als jij schoppen inspeelt. Er is geen holding bij partner dat jij ruiten moet inspelen om iets bij hem te promoveren, omdat partner altijd troef moet naspelen. De oplossing van Thibo was dus correct.

Bij het uitslaan biedt het nevenpaar zijn excuses aan: “sorry, 660 weg”. (660 is een score die je niet kan verbeteren, in welke manche jij ook speelt). Dat zijn de lekkerste spellen, als jij een fout van het nevenpaar kan goedmaken. Hier was dat het geval. Na een goed begin, een tegenvallend middenstuk en een zenuwslopende eindsprint, waarbij we op het laatste spel nog twee(!) teams inhalen, staat er een ‘2’ voor onze naam en hebben we zilver gewonnen!

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *