Oplossing PodW VII: Kleurbehandeling

gepost door Tom van Overbeeke


Het probleem van vorige week, waarbij gegeven was de de troeven 3-2 zaten met de driekaart bij Oost.

Omdat de troeven 3-2 zitten, hebben we geode kansen ons contract te maken. Als we een klaverenhonneur ontwikkelen, hebben we negen slagen. De tiende slag lijkt ook uit de klaveren te moeten komen.

Het eerste wat je zou moeten opvallen is de hartenstart. Nu is die niet zo bijzonder, maar uit het feit dat West 5 start, kun je concluderen dat de hartens 1-6 zitten. West heeft dus een 2-1 hoog en veel kaarten in de minors. Omdat hij niet gepreempt heeft, zijn waarschijnlijke verdelingen een 2-1-5-5 of een 2-1-6-4. In dat laatste geval is een dwang misschien mogelijk. Als we twee klaverenslagen kunnen afstaan EN we A nog hebben als entree, komt West hopeloos in dwang. Daar zit echter het probleem van dit speelplan: OW komen twee keer aan slag met klaveren en hebben dus precies genoeg tempo om de ruitencommunicatie weg te spelen. Ik denk dat OW zich dit aan tafel zeker kunnen bedenken. Ook voor een “squeeze without the count” ontleent het spel zich niet:

We kunnen dus geen bijzondere trucen uithalen en zullen die klaverenslagen gewoon zelf moeten ontwikkelen. Wat is de beste manier om dit te doen? We weten al dat Oost 3 schoppens en 6 hartens heeft, terwijl West maar 2 schoppens en 1 hartens heeft. Suitplay, het programma dat de beste behandeling van alle kleurcombinaties weet, geeft aan dat het het beste is om twee keer over ♣BT bij West te snijden. Dus een klaveren naar de 7 en vervolgens een klaveren naar de 6. Dit verliest alleen als Oost (A)BT(x), maar niet BTxx heeft. In dat laatste geval heeft West Ax en moet hij de tweede keer opstappen. In totaal een kans van 93,7%. Dit is bijvoorbeeld beter dan over ♣BT bij Oost te snijden, omdat alleen al het geval dat West ABTx heeft 28 maal kansrijker is dan het geval dat Oost ABTx heeft.

Suitplay is echter een dom programma dat alleen naar de kleuren kijkt en niet naar het spel. We hadden al geconcludeerd dat Oost 6 hartens had, maar de volgende stap is om te concluderen dat hij (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) ook ♣A heeft. Niet-tegen-wel en met een voorgepaste partner volgt namelijk iedereen met HVBTxx 2 over 1♣, tenzij hij vindt dat hij te sterk is. Dat kan op dit spel alleen in de vorm van ♣A (en misschien nog wat grut). Daarnaast hebben we ook nog eens de kans om de verdeling te testen. Als we op een gegeven moment in het spel AH slaan en we zien Oost de tweede keer niet bekennen, dan is hij gemarkeerd met een 3-6-1-3 en weten we dat de klaveren 3-3 zitten. Op dat moment kunnen we van ons plan afwijken en alleen ♣A afgeven. De vierde klaveren wordt dan hoog.

Het plan wordt daarom om over ♣BT bij Oost te snijden. Net zoals in het bovenstaande geval, verliest dit alleen als West (A)BT(x), maar niet BTxx heeft. We weten echter dat hij niet ♣A heeft, dus het verliest alleen als hij BT of BTx heeft. In dat laatste geval zien we echter dat de klaveren 3-3 zitten en veranderen we van plan: we werken dan ♣A eruit. Het verliest dus alleen als hij ♣BT heeft, een kans van 0.1%, gegeven het feit dat West 10 vrije plaatsen heeft en Oost 4. En zelfs dan geloof ik niet dat West met een achtkaart ruiten heeft voorgepast.

 

Author:

Share This Post On

2 Comments

 1. Ik vind het wel opmerkelijk hoe je eerst juist analyseert hoe het spel zit (36xx in oost met klaveraas) en vervolgens niet kiest voor de (in mijn ogen) voor de hand liggende speelwijze met goede kansen op een overslag (die hier ook gewerkt zou hebben), maar voor een speelwijze die een miniem grotere maakkans heeft.

   
  Post a Reply
  • Ik ben het met je eens. De speelwijze om een klaveren naar de Vrouw te spelen en een klaveren uit te zakken, maakt vrijwel altijd en geeft een goede kans op een overslag. In mijn puzzels probeer ik altijd de beste kans op maken te vinden. Dit hoeft zeker niet de beste tactiek te zijn aan de bridgetafel, zelfs niet in viertallen. De kansen liggen hier zo dicht bij elkaar dat je meer verwacht te winnen met de eventuele overslagimp, dan met de minuscule extra maakkans die je meeneemt.

    
   Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *