Oplossing PodW VIII: Dwangmatig

gepost door Tom van Overbeeke


Hoe spelen we na de start van 2?

Je telt 10 slagen voor NZ: 6 schoppenslagen, ♣AH en AH. Dat betekent dat we er nog twee moeten bij versieren. Het feit dat West praktisch alle kleuren stopt, maakt hem een goed slachtoffer voor een dwang. Er zijn echter veel communicatieproblemen.

Laten we beginnen met een makkelijker vraagstuk. Hoe spelen we als A start?
Deze start levert ons onze elfde slag op: We kunnen nu V vrijtroeven. We beginnen met het trekken van de troeven. West komt aan slag met ♠A en speelt schoppen terug, omdat hij ons niet ook nog de twaalfde slag cadeau wil doen. Nu zijn er twee mogelijke speelwijzen:

We gaan direct door naar het volgende probleem. Stel West start ♠A en speelt ♠7 na.

Dit geeft ons aanwijzingen voor de opdracht die gepost werd. Hoe speel je als West 2 start? Net zoals een hartenstart geeft deze ruitenstart de elfde slag weg. Je legt klein in dummy en Oost moet B wel opofferen. Later kun je T vanuit Zuid voorspelen om V er uit te troeven en tegelijkertijd 9 te pinnen. 6 is dan hoog. De grap is echter dat deze speelwijze fataal is voor je communicatie. Je hebt namelijk zowel ♣A nodig om T voor te spelen, als ♣H om 6 te incasseren. Nu heb je geen communicatie meer voor de criss-cross dwang op de twaalfde slag. We moeten dus hetzelfde spelen als na een schoppenstart en accepteren Wests Trojaans paard niet:

De bonusvraag zal nu niet moeilijk te beantwoorden zijn. Een klaverenstart van Oost vernietigt je communicatie en is daarom de enige downstart.

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *