Oplossing PodW XIII: Class act

gepost door Tom van Overbeeke

Het probleem van vorige week. De eerste paar slagen gingen aan beide tafels hetzelfde (klik op ‘Next’). Nu moet de keuze gemaakt worden hoe verder te spelen.

Het schoppennaspel van West is behoorlijk vervelend. Je wilt namelijk West in een dwang brengen en communicatie is daar erg belangrijk voor. Door schoppen terug te spelen, heeft West een deel van de communicatie verbroken. De enige entree die je (na het incasseren van de ruiten) in dummy nog hebt is A. Een simpele klaveren-schoppen dwang tegen West werkt niet meer: West gooit zijn hartens weg en jij moet in dummy één van de zwarte kleuren opbreken vóórdat West dat moet doen.

Daarom besluit Zuid aan de andere tafel om te proberen West in een schoppen-harten dwang te brengen. Omdat A in dummy een entree is, werkt deze dwang wel, zolang West inderdaad beide kleuren bewaakt.

Helaas heeft Oost 9xx en stopt daarmee de hartens ook. De leider eindigt daarom maar met 11 slagen.

Brink kijkt verder. Hij verwacht dat West ♣H voor zijn kwetsbare volgbod zal hebben en tovert daarom een zeer complexe dwang uit de hoge hoed. Hij forceert West eerst om zijn hartenstop te laten gaan en heeft vervolgens een dubbele dwang met klaveren als centrale kleur. Het is een compound squeeze! Een schitterende dwang, die je zelden in het wild tegenkomt, laat staan uitvoert.

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *