Oplossing PodW XV: Afgooiproblemen

gepost door Tom van Overbeeke


Op het probleem van vorige week kwamen veel reacties. Blijkbaar was het een interessant probleem!
Op zich is het ook een zeer duidelijk probleem. In een viertallenwedstrijd wil je het contract downspelen. Partner moet daarom H hebben, anders heeft de leider 9 slagen. Het hartensignaal van partner bevestigt dit. Partner heeft echter V niet, anders is het contract altijd down: in de eindfiguur houdt partner HV over en ♣AJx. Ook als partner H is het contract altijd down. In de eindfiguur houdt hij dan Hx, H en ♣AJ over. Het biedverloop komt overeen met de verwachting dat de leider V en H heeft.

Hoe stellen we ons de vijfkaarteindfiguur voor? Als partner slechts twee klaveren vasthoudt, dan kan de leider ruiten opspelen om zo zijn negende slag te ontwikkelen, terwijl jullie in de verdediging slechts vier slagen hebben. Partner moet daarom Hx en drie klaveren vasthouden. Nu dreigt hij wel te worden ingegooid. Gelukkig heb je ♣6 om deze ingooi te voorkomen. Partner moet zijn ♣3 bewaren, maar dat kan hij wel bedenken. De leider speelt klaveren op in de volgende eindfiguur en jij komt aan slag met ♣6.

Ik heb expres de hartens niet gespecificeerd, want het blijkt zeer belangrijk te zijn welke je overhoudt.
Als je B of T naspeelt, dan kan de leider deze slag zakken. Hij heeft daarmee de communicatie tussen jullie verbroken en kan H net op tijd ontwikkelen om negen slagen te maken. Je moet dus een kleine harten naspelen en hopen dat partner 9 heeft. Het is echter niet goed genoeg om Jx of Tx over te houden. Als jij een kleine harten naspeelt, kan de leider blokken met V en dan blokkeren de harten! Dit betekent dat er twee mogelijke oplosingen zijn. Je kunt ofwel Jxx, A en ♣6 overhouden, ofwel 53, AQ en ♣6. Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste oplossing, omdat je dan het contract ook nog down speelt als partner toch H heeft en niet 9. Het voelt misschien alsof dit laatste toch niet gebeurt, gezien het 1Sa antwoord van de leider, maar dit is niet helemaal waar. Het is tegenwoordig in de mode om 1M als (praktisch) forcing te spelen. Zeker als een paar Gazilli speelt is dit nog goed speelbaar. Het voordeel hiervan is dat de tegenpartij zich snel uit de manche laat drukken. Het nadeel is dat je soms te hoog komt. In een probleemspel kan je er altijd vanuit gaan dat de leider 6-11 punten heeft, in de praktijk is dat niet altijd zo. Ook in het psychologische spel heeft de laatste oplossing voordelen. Door meer hartens weg en minder ruiten af te gooien, zou de leider partner bijvoorbeeld kunnen spelen op een singelton H.

Één Frans paar vond deze verdediging en dat vind ik zeer knap, want ik vond het spel als probleemspel al vrij lastig. Aan tafel is het dan nog veel moeilijker. Overigens spelen alle Fransen wel hoog-laag aan of even, dus hadden ze het wel net iets makkelijker, want in slag 1 werd daarom gesignaleerd met ♣2.

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *