Oplossing PvdW IV : Onmogelijk

Bekijk eerst het probleem.

In de praktijk van het Israëlisch kampioenschap werd voor 2 gekozen. Niet verrassend leidde dat niet tot een plusscore (klik op next voor het spelverloop):

Het liefst willen we natuurlijk 2♠ spelen. Maar 2♠ is in deze situatie een cuebid. Dat betekent dat we een plan moeten zullen bedenken om toch in schoppen terecht te komen. Een mogelijkheid is natuurlijk om te passen. Als partner het dertiende schopje heeft, kan hij die starten. Daarna moeten we maar hopen dat K een entree blijkt. Niet een geweldige kans, maar misschien gaat het OW toch niet lukken op zeven slagen te maken.
Tweede argument om te passen is dat West, die ook maximaal één schoppen heeft, misschien niet durft te blijven zitten. Als hij wegloopt kunnen wij wel 2♠ bieden om te spelen. Pas lijkt dus het meeste kans op succes te bieden.

Een andere manier om in 2♠ te komen is als we eerst een kleur bieden die wordt gedoubleerd. Daarna lopen we weg! De kans dat 2 wordt gedubbeld is kleiner dan 2♣ of 2! Zullen we dan dat maar bieden? Waanzin, maar misschien wel waanzin die kan werken.

Of wordt er hier toch nieuwe biedtheorie geschreven? Moet 2♠ inderdaad echt zijn, zoals een aantal jonge inzenders meent? Hebben we hier 2♠ niet nodig als cuebid? Omdat we met forcing handen 2SA kunnen bieden? Ik ben heel benieuwd of er nog meer (top)bridgers zijn die er zo over denken. Daarom heb ik deze hand ook hier gepost op Bridgewinners. Ik kom erop terug.

 

Author:

Share This Post On

2 Comments

 1. Werkt het waanzinnige idee van een kleur bieden waarin we gedubbeld worden tegenwoordig nog wel? Met al die take-out DBLs van tegenwoordig. Ze hebben er waarschijnlijk allebei teveel in om een t/o DBL te geven en je moet nu zelfs je non-fit spelen.

   
  Post a Reply
  • Ja, goed punt. Het risico dat ze je niet dubbelen, is veel groter tegenwoordig.

    
   Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *