Oplossing PvdW VI: Listig

Heel veel goede en interessante opmerkingen bij dit probleem van de week. Het spel is afkomstig van de finale van de Franse competitie. Michel Bessis speelde af tegen Helness-Helgemo. Klik op next voor het spelverloop aan tafel.Toen ik dit spel zag, was ik verbaasd over de speelwijze. Het plan is wel duidelijk. De leider wil Oost ingooien met Q. Hij heeft geen schoppens meer en moet dus in de dubbelrenonce spelen.
Maar hoe moet het spel zitten om dat plan te laten slagen? Als we ervan uitgaan dat links niet listig in slag één een false card in klaver is gestart, zitten de klavers 4-5. Als de schoppens 4-2 zitten, wat gezien het informatiedoublet voor de hand ligt, moet west een 4234 hebben.
Als dat het geval is, heeft West niet erg goed verdedigd. Zoals Tom opmerkt, had hij ♠K kunnen duiken. Bovendien zou hij een kleine ruiten na moeten spelen, in plaats van A.
Als we erop spelen dat West Ax heeft, speel je in feite op de troeven 3-1. Dan moet je dus de troeven spelen zoals Guy voorstelt. Eerst klein naar de heer, hopen dat Q of 10 sec valt. Daarna eventueel snijden over links.
Het is niet zo gek om K te leggen, om later nog te kunnen kiezen wie je ingooit, zoals Dennis zegt. Dat is ongeveer wat de leider in de praktijk heeft gedacht. En het was nog goed gegaan als hij zich had gerealiseerd dat West een 4234, en AQx waarschijnlijker was, gezien het tegenspel, dan Axx.
De juiste oplossing is dus Toms plan, met de verbetering van Erik-Jan. Zie hieronder wat zij hebben bedacht:

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *