Oplossing PodW II, Gro’s Cup 2

gepost door Tom van Overbeeke


Het probleem van afgelopen week. Wat speel je na?

Dit is een vervelend probleem. Je verwacht eigenlijk dat dit contract down gaat en dat je het misschien wel twee down kan spelen. Toch moet je ook op de hoede zijn dat je het niet per ongeluk laat maken.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is welke verdeling de leider heeft. Hij heeft 6 schoppen en 1 harten. Een 6151 is te gek. Hij zou dan mogelijk een tweekleurenspel hebben aangegeven en daarnaast zou partner 2♣ hebben herboden. Zijn bieden lijkt op een 6142 te wijzen en dat zou ook kunnen, als partner bijvoorbeeld KQ2, KT2 of QT2 heeft. Dit is echter niet een situatie die je hoeft te overwegen, omdat er vrij weinig is wat je kunt doen, behalve op je slagen zitten wachten. Voor een ingooi hoef je niet bang te zijn, want partner kan veilig in de dubbele renonce spelen. Ga er dus vanuit dat de leider een 6133 heeft. Partner heeft geopend, maar nog geen punt laten zien. Omdat hij balanced is, verwachten we dat hij tenminste 12 punten heeft. De leider heeft dan maximaal 5 punten in harten, ruiten en schoppen.

Hoe zit de ruitenkleur verdeeld? De leider kan KT7 of QT7 hebben, maar dit is niet waarschijnlijk. Hij heeft de ruitens dan namelijk laten blokkeren. Nu kan het dat de leider een truc heeft uitgehaald, (hij heeft ♠7 nog als entree in dummy), maar dit is niet waarschijnlijk. Veel mensen hadden gewoon T laten doorlopen.
Partner stopt de ruiten dus nog en waarschijnlijk heeft hij KQxx. De leider heeft dan T74, waarmee het inderdaad natuurlijker uit ziet om de ruiten zo aan te spelen. Een andere optie is dat de leider K74 of Q74 heeft. In beide gevallen heeft partner beide azen en stopt hij de ruiten nog een keer. Dit is dus niet zo interessant. Ga er vanuit dat de leider T74 heeft.

Als partner ♣A heeft, dan is er niet zoveel aan de hand. Je gaat dan 2 klaveren en 2 ruiten of 2 klaveren, 1 ruiten en 1 harten maken. Het is wel zo dat als partner ook ♣Q erbij heeft, je het hem makkelijker maakt door ♣K na te spelen. Als partner ♣A niet heeft, is het een stuk lastiger. Heeft hij xx, AJx, KQxx, QJxx, in welk geval je klaveren moet naspelen om zo de tweede downslag vast te leggen? Of heeft hij xx, AJx, KQxx, Qxxx? In dat geval is klaveren naspel funest! De leider heeft dan namelijk ♣AJ10 en kan ♣Q eruit pesten om op ♣9 van dummy zijn verliezende ruiten weggooien. Dan heb je het opeens laten maken…

De vraag is dus welke klaverholding de leider heeft. Het antwoord is niet zo duidelijk, maar ligt mogelijk in het biedverloop. De leider heeft in het eerste geval AKQJxx, x, T74, ATx en in het tweede geval AKQJxx, x, T74, AJT. Deze laatste hand lijkt een stuk meer op een 4♠-bod. We moeten dus K cashen (wel zo veilig) en ruiten na te spelen.

Hoe ging het in de praktijk? Misschien voelt u het al aankomen. Ik speelde ♣K na en de leider had daadwerkelijk de tweede hand. Het contract werd gemaakt en dit kostte ons 157 crossIMPs en een plaats in de A-finale. Veruit het duurste spel van het toernooi. Niemand speelde 4♠ down, maar vrijwel iedereen ging als OW down in 4 of 5. Het downspelen van 4♠ had ons ongeveer het omgekeerde aan crossIMPs opgeleverd. We eindigden in de grauwe middenmoot, maar wel in goed gezelschap met onder andere Versace-Tokay. De overwinning van het toernooi ging naar Castner-Gold, die lang in gevecht waren met het Nederlandse toppaar van Lankveld-van den Bos. Zij werden uiteindelijk tweede.

Bij Versace-Tokay aan tafel ontstond op dit spel een ander verdedigingsprobleem. Laten we het vanuit West bekijken:

 

Author:

Share This Post On

1 Comment

  1. Wat zou je als Zuid bieden als Oost direct 4♥ biedt? Met 7-2-2-2 is 4♥ wat aan de maat, maar je wilt die schoppens eruit houden!

     
    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *