Probleem om de Week IX: De extra kans

gepost door Tom van Overbeeke

Van meerdere kanten kreeg ik te horen dat het Probleem om de Week gemist werd. Mijn excuses hiervoor. De oorzaak was een gebrek aan tijd, maar ook aan problemen. Als iets er aan tafel uit zag als een leuk probleem, dan bleek het in de analyse achteraf te moeilijk, te makkelijk of simpelweg onwaar. Zo had ik een erg leuk probleem waarbij je als tegenpartij twee keer door de leider heen moest switchen om hem vervolgens in de luren te leggen door H weg te gooien (en 5 te bewaren). Het was echter ook mogelijk partner op een vierkaart harten te spelen en de simpele (en meest kansrijke) tegenspeelwijze te proberen…

Afgelopen week waren er echter problemen in overvloed. Deze vind ik zelf het mooist. Hoe een simpele analyse tot een schitterende speelwijze kan leiden.

Op het moment dat wij een hoge kleur bieden na een multi-opening van de tegenpartij, hebben mijn partner en ik de afspraak dat de andere hoge kleur de kleur van de tegenpartij is. Dat is natuurlijk niet altijd waar, maar wel een goede en duidelijke afspraak. Zo is na (2)-2♠-(pas) 3 het cuebid en kan dat bijvoorbeeld om een hartenstop vragen. In dit geval betekende het dat 4 het cuebid was en gaf het aan dat ik meerdere mogelijke manches zag. 5Sa van partner gaf daarop juist weer aan dat hij een slem wilde spelen, maar nog niet wist in welke speelsoort. Daarop eindigde het bieden in 6♣. Een nieuwe kleur op 6-niveau is niet altijd forcing.

Als de dummy open gaat, zie je dat je een mooi contract hebt uitgeboden. Alhoewel, in 6♠ kan je een harten aan de korte kant troeven en een ruiten op de vijfde klaveren weggooien. Als de tegenpartij geen ruiten start, ben je alleen afhankelijk van de schoppen 3-2. Niemand kan het je echter kwalijk nemen dat je in de 5-4 fit geëindigd bent.

Hoe speel je af? Als je de troeven trekt, blijken deze 2-2 te zitten.

 

Author:

Share This Post On

1 Comment

  1. Jammer, ik ging net weg toen je dit spel aan de bar ging vertellen. Nu moet ik het zelf oplossen. Was dit nou tegen Tim & Danny? Ik denk dat het wel een beetje uitmaakt hoe gek de tegenstanders zijn.

     
    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *