Probleem om de Week VI: Adder

gepost door Tom van Overbeeke

Board-a-match (BAM) is een leuke speelvorm. Je speelt in een viertal en kunt ieder spel winnen (2-0), verliezen (0-2) of gelijk spelen (1-1). Het maakt dus niet uit hoe groot het verschil is. Als jij het beter doet dan aan de andere tafel, dan win je het spel. Vaak wordt er van BAM gezegd dat dit het ultieme paren is. Daar ben ik het niet mee eens. In paren speel je namelijk tegen ‘het veld’. Zo is “het veld biedt dit slem niet uit” een veel gehoorde uitspraak: als jouw tegenstanders slem bieden, zal dat vaak niet meer dan 30% opleveren. In BAM speel je echter met een nevenpaar en als dat nevenpaar het slem niet biedt, dan hebben jouw tegenstanders het spel verdiend gewonnen. Gelukkig kan je het volgende spel die punten direct weer terugpakken.

Veel grote BAM-toernooien zijn er helaas niet. In Amerika heb je de Reisinger, maar verder is BAM vaak een zijtoernooi voor de mensen die uitgeschakeld zijn. In Opatija, Kroatië was dat afgelopen maand anders. Daar werd het WK BAM voor jeugd gehouden. Een kans om te schitteren dus. In de finale van 18 teams komt het volgende spel voor:Je hebt een voordeel van je systeem. Zuid is waarschijnlijk bang dat hij aan de andere tafel na 1♣-pas-1 1♠ kan volgen en zo de start kan vastleggen. Aan deze tafel moet hij echter 2♠ volgen. Het is aan jullie om dat af te straffen. Hoe speel je verder?

 

Author:

Share This Post On

4 Comments

 1. Is kl 7 puur kleintje plaatje (maat heeft HB87) of iets als ‘hoogste van xxx en 3de 5de van plaatjes’ (maat kan nog HB7x) hebben?

  Voor het inlaten van de dubbel zou maat wel een 4krt hebben en met een 6krt zou zuid waarschijnlijk wel een zwakke 2 hebben geopend. Voor zijn punten (Ha A + Ru HV + Kl HB = 13) moet ook maat nog wat hebben in schoppen, maar ik moet zeggen dat ik het wel redelijk bizar vind van zuid om er nu nog even in te komen met ABTxx of HBTxx.

  3N lijkt er wel in te zitten, dus om dit geen BOM te laten worden moet dit -4. kunnen we daar een 100%tje van maken?

   
  Post a Reply
  • kl 7 is puur kleintje plaatje, dus maat heeft HB87.

    
   Post a Reply
 2. Moest dit nou, Tom? 😛

   
  Post a Reply
 3. De leider heeft een 5134 en maat een 4324. Volgens mij moeten we nu schoppen doorspelen. Ruiten terug is gevaarlijk omdat het geen troef weg speelt uit de dummy.
  Als maat bijvoorbeeld AV9x heeft kost dat een slag. De leider troeft voor met de tien en nu komt de leider altijd in de dummy om op harten H een klavertje weg te gooien.

   
  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *