Probleem om de Week VIII: Dwangmatig

gepost door Tom van Overbeeke

Deze week een zeer bijzonder probleem om de week. Ik ben namelijk jarig en heb daarom besloten dat jullie als cadeau alle kaarten mogen zien. Een disclaimer: het wordt er niet makkelijker op…

Soms zie je achteraf op de spelverdelingen dat er meer slagen inzitten dan je van tevoren verwacht. Het kan dan nog wel even puzzelen zijn hoe dit mogelijk is. Drie jaar geleden speelde ik een spel in Reims, Frankrijk, en daar kwamen we er achteraf achter dat er 12 slagen te maken waren in een schoppencontract in Zuid (in de praktijk speelden we 4♠ in Noord). In de andere hand zaten er maar 11 slagen in. Meestal is het duidelijk hoe dit komt, Oost kan een kleurtje wel starten en West niet, maar op dit spel waren er drie kleuren die West niet kon starten en Oost wel. Na wat puzzelwerk kwamen we erachter hoe je tot 12 slagen kwam en ik vond het spel leuk genoeg om hem te bewaren. Laatst kwam ik hem weer tegen, maar ik heb besloten dat hij niet moeilijk genoeg was als verjaardagsprobleem. Daarom heb ik hem iets aangepast. Het onderstaande probleem is dus voor de verandering geen praktijkspel, maar er wel zwaar op gebaseerd.

Hoe speel je als West 2 start?

Mocht je hier niet uitkomen, probeer dan eerst het contract te maken als West A start of als West ♠A start en ♠7 naspeelt.
De bonusvraag:
Stel dat het contract in Noord zou zitten. Wat moet Oost starten om het contract down te spelen?

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *