Probleem om de Week XI: Goede voornemens

gepost door Tom van Overbeeke

Op de clubavond krijg je onderstaande hand. Na je 1♠-opening splintert partner met 4♣. Ondanks dat je geen verspilde waarden hebt in klaveren, besluit je af te zwaaien. Je hebt heel veel zachte waarden (vrouwen en boeren), die ongunstig zijn in een troefcontract en daarnaast is de doubleton klaveren ook niet mooi. Veel liever heb je een vierkaart en kan je een aantal introevers (meer dan één) maken. Als de dummy op tafel komt, blijk je gelijk te hebben. Partner heeft een erg mooie kaart, maar je wilt in geen ander contract dan 4♠ zitten. Zelfs als partner A heeft, is 6♠ geen goed contract. Opgelucht dat je niet te hoog zit, speel je het spel vlot af. Het volgende spel ligt al op tafel. Hopelijk is dat wel interessant.

Dit soort spellen zal je niet zo vaak als probleemspel tegenkomen. Toch denk ik dat veel mensen hier punten laten liggen, ondanks dat ze dat misschien niet door hebben. Ze hebben het juiste eindcontract bereikt en halen dat ook, maar misschien niet met de juist speelwijze. Als je steeds een 95%-speelwijze neemt, dan zal je op deze spellen heel vaak je contract halen. Toch verlies je veel punten ten opzichte van de leider die altijd de 100% speelwijze neemt. Probeer bovenstaand spel zo veilig mogelijk af te spelen.

Fijne kerstdagen en een voorspoedig 2016!

 

Author: Tom van Overbeeke

Deel deze post via

1 Reactie

  1. Michel en ik kwamen tot het volgende plan: je neemt aan dat ruiten AQ bij west en de hartens 4-2 (zonder Tx) zitten zodat er 4 potentiële losers zijn (1H en 3R). Het idee is om troef te trekken, de hartens en klaveren te elimineren en ruiten naar de J te spelen om west in te gooien. Het gevaar dreigt dat oost harten A heeft, en vroegtijdig aan slag komt om de ruitens in te spelen op het moment dat west nog exit cards heeft. Daarom trek je troef (de troeven zitten 2-1) eindigend in dummy en speel je een kleine harten naar de Q. Stel dat oost harten A heeft, dan kan hij niet opstappen met harten A en ruiten inspelen, want dan poets je je derde ruitenloser weg op een hoge harten in dummy. Harten ATxx bij oost is het relevante scenario, want in geval van harten ATxx bij west kan je na klavereliminatie west met de vierde harten ingooien en een ruiten uit je hand dumpen.

    Uitgaande van harten aas bij oost wil je oversteken naar dummy om nogmaals harten naar de resterende honneur te spelen, en je hebt keuze uit twee entrees: een troef (vanzelfsprekend heb je communicatie behouden in de troefkleur) óf klaveren aas en klaveren getroefd. De tweede optie is beter, omdat west dan niet met klaveren kan exiten als oost de derde harten ronde wint (harten ATxx bij oost) en west met ruiten Q aan slag is gekomen. Je kunt je fout niet herstellen als je in troef bent overgestoken door alsnog de klaveren te elimineren alvorens de derde hartenronde in te spelen. In dat scenario zal de laatste troef in dummy namelijk aangewend moeten worden om ruiten naar de J te spelen waarna west niet meer ingegooid zal zijn zonder troeven in dummy.

    Helaas werkt dit plan alleen met de troeven 2-1, al lijkt de uitkomst daar wel op te wijzen met de ontbrekende J86 in troef.

     
    Post a Reply

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *