Probleem om de Week XII: Nine never?

gepost door Tom van Overbeeke

Deze week wordt het probleem iets later gepost. Mijn excuses hiervoor: de studerende bridger heeft af en toe last van tentamens. Om het goed te maken een klein bonuspuzzeltje uit de wedstrijd van afgelopen weekend.

Maar eerst het echte probleem. Uit de clubavond van afgelopen week:

Een manche met kansen. Hoe speel je af en waarom?

Bonuspuzzel:
Eindfiguurtjes kunnen soms erg leuk zijn. Als probleemspel zijn ze echter niet zo geschikt, omdat je meestal met open kaarten speelt. Als klein extra puzzeltje zijn ze wel prima:

Je signalen zijn laag-hoog is aan of even, ook bij afgooien. Daarnaast speel je tweede-vierde door de leider heen. Is dit varkentje nog te wassen?

 

Author:

Share This Post On

2 Comments

 1. Ik pak en speel klaveren naar de A (even kijken wat ze bijspelen en wat dat betekent).

  Vervolgens doe ik ruiten naar de Q. Mocht deze houden, heb ik 9 slagen (2S, 1H, 1R en 5K).
  Als oost opstapt en schoppen naspeelt, zak ik deze en verwacht ik een hartje na, waar ik de vrouw probeer. Als oost ruiten A had, zal dit waarschijnlijk niet werken, maar wie weet. Ik zak harten K in west en pak de derde harten. Nu test ik de ruitens, als die zich niet gedragen, hoop ik dat ik onderhand genoeg clues heb om de klaveren goed te raden.

  Als west ruiten A pakt, zal deze het beste schoppen vervolgen die ik zak. Als ze weer schoppen naspelen, sla ik de klaveren. Als oost weer harten naspeelt, doe ik weer de Q. Nu moet ik de klaveren slaan, omdat mijn schoppens nu geblokt zitten.

  Ik hoop dus vooral dat oost ruiten A zakt en ik mijn 9 slagen op kan rapen.

  Bonus: kT om het maat makkelijk te maken als hij Q9x had

   
  Post a Reply
  • Alhoewel het niet de afspel is waar ik naar zoek, vind ik het wel een leuke oplossing. Als Oost ruiten aas heeft, is dit waarschijnlijk de beste speelwijze. Het is echter absoluut niet zeker dat dat zo is en zelfs als het zo is ben je eigenlijk afhankelijk van een tegenspeelfout. De kans op ruitens 3-3 kan je nooit meenemen, omdat je daar de communicatie niet voor hebt. Als ze ruiten aas opstappen, dan ben je praktisch afhankelijk van de klaveren 2-2: het schoppennaspel wil je zakken en dan is je communicatie volledig verdwenen.
   Het is wel zo dat het moeilijk voor ze is om het goed te doen. Zeker als oost ruiten aas heeft, dan moet hij opstappen, schoppen boer na spelen en er vervolgens harten doorheen knallen.

   Bij de bonus: bedenk dat zowel partner als de leider een klaveren hebben afgegooid.

    
   Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *