Probleem om de Week XV: Afgooiproblemen

gepost door Tom van Overbeeke

2016 is inmiddels alweer bijna twee maanden bezig en de grote toernooien van de zomer komen er aan. Dat betekent dat er een keuze gemaakt moet worden wie Nederland mag representeren op het Europees kampioenschap in Budapest en op de Olympiade in Warschau. Deze maand stuurde de NBB daarom kanshebbers naar de European Winter Games en naar een oefeninterland in Parijs. In maart zal de keuze door de bondscoach en trainer worden gemaakt. Zelf maak ik geen kans om het team te halen, maar ik mocht wel mee naar beide toernooien om te trainen.

Uit de oefeninterland in Parijs het volgende verdedigingsprobleem:

In de eerste slag signaleer je met ♣9 een oneven aantal klaveren. In slag drie gooi jij lavinthal voor ruiten en gooit je partner lavinthal voor harten. Welke kaarten gooi je weg op de schoppenoptocht en hoe verwacht je het eindspel op te lossen?

 

Author:

Share This Post On

3 Comments

 1. Volgens mij moet partner om dit double-dummy down te krijgen harten K9 hebben. In het vijfkaarts eindspel heeft hij – K9 – A83 en jij – xx AQ 6 / JTx A 6 / Jxx A 6. Als leider er nu met klaver uitgaat win jij de slag en speel je een kleine harten, als de leider er met ruiten uitgaat win jij (partner harten weg) en maken jullie nog drie klaverslagen. Met hartennegen bij leider werkt dit niet; leider kan er met klaver uit en krijgt daarna altijd ruitenheer nog.

  Single dummy is het spel wat lastiger. Leider moet er wel vanuit gaan dat partner hartenheer heeft, maar hij weet niet (zeker) wie ruitenaas heeft en dat jij hartenboer en hartentien hebt. Als leider hartennegen heeft zou hij op bovenstaande verdeling kunnen spelen, maar wellicht is een betere kans dat oost met hartenheer sec is begonnen of dat hij ruitenaas erbij heeft, in welk geval er extra mogelijkheden zijn (ruitenaas sec of een eindspel waarin je ruiten naar de boer kunt spelen (met ruitenboer) of – Kx AJ x waarin je er met klaver uit kunt en oost daarna geplaatst wordt in 1 van de rode kleuren, alhoewel dit laatste niet werkt als west ruitenboer en ruitenvrouw heeft bij perfecte verdediging).

  Wat dit voor effect heeft op hoe je af moet gooien en verdedigen ga ik nog eens over nadenken. Als partner zou kunnen aangeven dat hij hartennegen heeft dan weet je wel hoe je in dat geval moet verdedigen, maar dan heeft de leider als hij hartennegen heeft ook (in theorie) een aanwijzing hoe hij moet afspelen. Vergelijkbare argumenten gelden voor vrijwel alles wat je hier signaleert. Nu zou je (nogmaals in theorie) in dit geval wel je signalen kunnen coderen aan de hand van welke klaverspot je hebt (‘normaal’ als je de 6 hebt en ‘omgekeerd’ als je de 7 hebt), maar dat voert wel erg ver door.

   
  Post a Reply
 2. West weet dat oost harten heer moet hebben anders heeft de leider 9 slagen, en om dezelfde reden weet oost dat west ruiten aas moet hebben. Oost kan harten heer niet sec zetten vanwege het waarschijnlijke scenario dat de leider harten vrouw heeft, dus oost moet harten heer-dubbel kunnen vasthouden en dus minstens hebben. Mijn voorlopige aanname is dat de leider een 1561 heeft en partner een 3226 (een zevenkaart ruiten had de leider afhankelijk van zijn systeemafspraken misschien geboden).

  Oost mag niet aan slag mag komen om één van de rode kleuren open te breken voordat de verdediging 5 slagen heeft. Dit scenario dreigt plaats te vinden als oost 2 ruitens en 1 klaveren afgooit, want dan dreigt oost ingegooid te worden met klaveren om harten vrouw de negende slag te laten worden. Daarom moet oost als één van zijn twee klaverendiscards klaveren 8 of 7 afgooien om klaveren 3 te bewaren zodat west aan slag kan komen met klaveren 6 als de leider klaveren 5 vanuit dummy speelt.

  Het is zaak voor west te voorkomen dat, nadat hij in de vierkaartseindfiguur aan slag gekomen is in klaveren, de leider hem in zal gooien in ruiten door het hartennaspel te duiken, de tweede harten te nemen met de aas in dummy waarna west ruiten AQ over heeft en de leider Kx en een kleine ruiten vanuit dummy gespeeld wordt. Om die reden moet west op de schoppenoptocht 2 ruitens en een 1 harten afgooien. De leider brengt west aan slag in klaveren, en dan speel je harten na. De leider zakt en na nogmaals harten kom je aan slag met ruiten aas waarna je de laatste harten casht als downslag. Hiervoor heeft partner wel harten K9 voor nodig, anders zou de leider je hartenhonneur/-kleintje respectievelijk kunnen dekken en harten 9 leggen waarna de leider een hartenslag heeft.

  Ik gooi ruiten Q, harten J en ruiten T af in die volgorde. Ruiten vrouw moet ruiten heer ontkennen, harten boer vertelt partner dat de leider harten vrouw heeft en hopelijk kan partner dan de positie goed genoeg lezen dat-i niet klaveren 3 afgooit.

   
  Post a Reply
 3. Boldoot-defence.

  Het lijkt er op dat N een 4711 heeft. Maat moet in ieder geval H9 van Harten hebben, dus daar gaan we dan maar vanuit.

  West moet overhouden: Ha B53, Rui A & Kl6 (Ha 10 moet de deur uit), Oost moet overhouden: Ha H9 & Kl A83 (Kl 7 moet weg).

  En dan gaat het goed: Als de leider na de Sch-riedel Kl 5 naspeelt laat maat die houden, en speel je een kleine Ha na.
  Als de leider Rui naspeelt zet maat zijn Ha H kaal, en Kl na voor 1 down.

   
  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *