Probleem om de Week XVI: De gesloten hand

gepost door Tom van Overbeeke

Zoals ik vorige week al schreef, stuurde de NBB in februari kanshebbers voor een plek in het open team naar wedstrijden in Monaco en Parijs. Inmiddels is de keus gemaakt en het team gepresenteerd. Het bestaat uit Bas Drijver – Sjoert Brink, Bauke Muller – Simon de Wijs en Bart Nab – Bob Drijver. Dit laatste paar onderstreepte hun uitverkiezing direct door hun titel in het topcircuit met overmacht te prolongeren.

Het probleem van deze week komt helaas niet uit het topcircuit. Ik speelde het zelf in Monaco. Na een wat stroeve start in de swiss speel je wel tegen sterke tegenstanders, maar (nog) niet tegen de echte wereldtop. Dan mag je het volgende spel afspelen:

Je tegenstanders spelen laag-hoog aan of even.

Het bridgespel aan tafel is anders dan een bridgeprobleem op de computer. Een probleem op de computer maken is als het maken van een speelplan. Vaak gebeuren er aan tafel dingen die je echter niet hebt meegenomen in je speelplan en moet je daarop reageren. Zo ook in dit probleem. Daarom heb ik graag dat jullie reacties posten. Dan krijg je namelijk de kans om je plan aan te passen aan de situatie aan tafel!

 

Author:

Share This Post On

2 Comments

 1. Ik denk dat je een legitieme maakkans hebt door rechts op Tx klaveren te spelen, dan was links misschien wel klaveren gestart ipv schoppen. Ook kan je rechts op KQx klaveren spelen. Afhankelijk van hoe goed rechts is, probeer ik 2x troef (2e in de hand). Als die rond zitten, doe ik klaveren naar de A en hoop ik dat ik rechts kan ingooien met alleen nog maar ruitens.

  Als ik denk dat rechts heel goed is, doe ik meteen klaveren naar de A en wens ik hem succes met deblokkeren. Nu ga ik down als hij toch klaveren KQx had, maar maak het als hij Kx of Qx had en het spel nog niet doorhad. Ook moet links nog wel krokodillen mocht rechts van Tx een kleintje hebben gedaan onder klaveren A.

   
  Post a Reply
  • Als je rechts wil ingooien heb je nog een paar andere legitieme maakkansen. Zo kan hij niet deblokkeren met KQ, KT en QT sec. Stel dat je jouw speelplan tegen een heel goede tegenstander volgt, oftewel direct een klaveren naar het Aas. Rechts zit er een minuut naar te kijken en gooit vervolgens de Heer eronder. Dat heeft hij mooi gedaan! Kan je herstellen van deze tegenslag?

    
   Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *