Probleem van de week III: Goed zicht

‘Ik heb er een week naar gekeken…”
‘Maar je ziet de oplossing niet?’
‘Ik zie het probleem niet.’

Probeer het zelf:

Oplossing gepubliceerd op dinsdag 24 december.

 

Author:

Share This Post On

2 Comments

 1. DBL. Hoe langer ik ernaar kijk, hoe minder ik het probleem zie. We willen naar de manche, maar weten niet welke. 4!s, 5!d en 3NT kan allemaal en op een mooie dag is het nog slem. DBL houdt de ruimte om alles uit te zoeken.
  Partner heeft ook alle ruimte om te omschrijven. 2!h met 4-4 rood en 2!d met de rest als ie niets te melden heeft. Soms ook 2!s op een goede dubbelton.
  Als partner met 2-rood antwoordt, bied ik 3!c, maar misschien is 2!s wel het beste (is dit nu forcing?). Als maat dan 3NT biedt, zal het wel. Na 2!d-3!c//3!d pas ik.
  Op maats 2!s verhoog ik naar 4!s. Met goede stop zal ie toch wel eerst 2NT bieden? Dus 3!c lost niet veel op, want op 3NT zul je niet moeten passen.
  En als maat 2NT biedt wordt het 3NT en mocht maat onverhoopt passen, dan ben ik ook blij.

   
  Post a Reply
 2. Een paar interessante biedingen blijven nog over:

  1. direct 3♣. Volgens mij belooft dit vooral ♦-fit en een kaart waarmee je niet wilt doubleren. Dus veel fit en shape. Neemt hier ook teveel ruimte weg. Meer een kaart waarmee je 5♦ of 6♦ (misschien 3NT) wilt onderzoeken.

  2. DBL en dan op 2X alsnog 3♦ bieden. Is dat forcing? Lijkt me niet. Na 2♦ kon je bijvoorbeeld op zoek zijn naar 4-4 fit harten. Op 2♥ of 2♠ is het interessanter, maar ik zou nog steeds denken dat het een uitgestelde invite is waarmee je op de andere 2M had willen passen of waarmee je maat de kans wilde geven om tegen te spelen.

  3. DBL en op 2♦/♥ 2♠ bieden. Ook dit lijkt me NF. Een aardige kaart met 5♠, waarmee je ook best had willen tegenspelen.

   
  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *