Probleem van de week VI : Listig

Soms weet je veel, bijna alles, van een spel. En je kent je tegenstanders goed.
Hoe speel je deze 4? (klik op next voor de eerste paar slagen)


 

Author:

Share This Post On

7 Comments

 1. Wat zou 1SA betekenen bij links i.p.v. X?

  Ik neem aan dat dat gewoon echt is en speel ik hem op een 4324.

  Nu doe ik dus ruiten K, harten K, hopend dat de Q of T eronder valt. Als dat niet gebeurt hoop ik dat ze toch 2-2 zaten. Als er wel een valt snijd ik over links. Vervolgens doe ik sQ en een schopje naar de T, links mag opstappen en daarna mijn schoppen brengen of in de double renonce spelen.

   
  Post a Reply
 2. Er zijn pakweg 3 mogelijke speelwijzen:
  1.Ruiten H, 2x Harten, Ruiten eruit. Wint bij Hartens 2-2, Schoppens 5-1 of Ruiten V bij west
  2.Ruiten H, 2x Harten, schoppen V, Ruiten eruit. Wint bij ruiten V bij oost en de hartens 2-2
  3.Ruiten H, Harten H en dan snijden over west als de 10 bij oost valt, daarna als (2).

  Ik gok dat oost had geboden met een 5-5 laag en speel west op een 4-2-3-4

  Bij west zijn 11 punten bekend. als oost ha V heeft moet ru V bij west zitten; als west ha V dubbel heeft ga ik ook voor (1), omdat west het anders altijd legitiem down kon krijgen en de titel van dit probleem niet voor niets ‘listig’ is.

   
  Post a Reply
 3. Een intrigerend probleem. Heeft West inderdaad 4324, zoals Guy zegt, of heeft hij ruiten AVx(x)? Als West de 4324 heeft, dan heeft Oost met 2155 niet geboden. Op zich heeft hij dan alleen ♦V en ♣B, maar wel de juiste singleton.
  We kunnen sowieso ♦K pakken, want zelfs met ♦V in West kunnen we hem daar alsnog mee ingooien om van de schoppenverliezer af te komen. Dan spelen we ♥K en kijken wat er rechts valt. Met de troeven 3-1, spelen we zoals Guy zei.
  Als blijkt dat de troeven 2-2 hebben gezeten, moeten we kiezen wie we ingooien met ♦V. Heeft West ♦V en ♠B, dan moet je ruiten spelen. Heeft Oost ♦V, dan eerst een schoppen mee en dan ruiten voor Oost, die dan in de dubbelrenonce mag spelen. Deze laatste speelwijze wint ook nog met ♠B in Oost, dus lijkt dat me kansrijker.
  Wat signaleerde Oost overigens op ruiten Aas? Hij zal toch wel aan/af gooien met/zonder de Vrouw?

   
  Post a Reply
 4. het lijkt erop dat oost ruiten vrouw heeft om 2 redenen: de eerste is het niet zakken van schoppen aas. Waarom wilt west zo graag aan slag zijn om ruiten in te spelen? en als 2de reden in de 2de slag gooide oost kl3 . dit lijkt lavinghtal om ruiten vrouw aan te geven.

   
  Post a Reply
 5. Interessant spel.
  Wat ik opvallend vind is dat West schoppen aas meteen gepakt heeft. Merk op dat hij de schoppens waarschijnlijk kan lezen. Oost heeft J7, 97 of 87. Vanuit West gezien heeft Oost ofwel een dubbelton, ofwel Q72 (J72). Ik denk dat de leider in beide gevallen niet zo’n haast heeft om een schoppen naar de koning te spelen, dus ik verwacht dat hij weet hoe de schoppen zitten.

  Mijn punt is nu dat West het heeft laten maken als hij iets als AJxx, ??, Axx, Qxxx heeft. Hij kan dan immers schoppen aas zakken. Als hij vervolgens aan slag komt met schoppen (waarschijnlijk na het troeven trekken), moet hij een kleine ruiten spelen (ruiten aas, ruiten na is niet goed genoeg, omdat je dan Oost weer kan ingooien), maar dat is wel te bedenken: ruiten vrouw bij zijn partner is de enige kans op down.

  Ik onderschrijf trouwens de theorie dat West geen 4324 zou hebben, omdat ik verwacht dat Oost zou bieden, maar goed. Ook met AJxx, Qxx, Ax, Qxxx zak ik schoppen aas. Ik ga niet vertellen hoe de rode kleuren zitten door ruiten te moeten switchen. Ik wacht gewoon op mijn 4 slagen, want volgens mij gaat de leider die harten niet goed doen. Als de leider na schoppen heer ruiten opspeelt, dan pak ik en speel ik ruiten terug. Leider moet dan nog steeds kiezen hoe het zit. (Eigenlijk zou ik willen spelen ruiten aas, schoppen aas, schoppen getroefd en mijn partner op zijn ruitenslag laten wachten, maar dat kan niet, omdat ik hem dan heb ingegooid…)

  Eigenlijk is de enige reden die ik kan bedenken om schoppen aas niet te zakken dat ik ruiten AQ heb. Ik zie dan de de leider maar één ruitenloser heeft en moet dus een list verzinnen om hem op een ander speelplan te zetten. (listig).

  Ik speel West dus op ruiten vrouw. Ben het overig niet eens met Dennis dat ik ruiten heer nu kan opstappen om West vervolgens in te gooien, omdat ik met de snit 2 kansen kan meenemen (die ik helaas niet kan combineren). Ten eerste kan ik de snit nemen, de hartens van boven spelen en heb ik de kans dat Oost schoppen boer heeft voor de up, of eventueel voor contract als de hartens 1-3 zitten. Daarnaast (dat is belangrijker) ben ik down als ik West probeer in te gooien met ruiten vrouw als hij schoppen boer opeens toch niet heeft.

  De tweede kans die ik kan meenemen (en dat is ook mijn daadwerkelijke speelplan) is om de snit te nemen, ruiten heer mee te nemen en vervolgens harten aas en de hartensnit te nemen. Ik maakt het dan als de harten 1-3 zitten. Als de harten 2-2 zitten is West ingegooid (als hij schoppen boer heeft).

  Overigens is klaveren 3 bij mij count en geen lavinthal.

   
  Post a Reply
 6. Wat ik vooral raar vind is dat west ruitenaas en ruiten na speelde ipv direct een kleine ruiten. Ik kan eigenlijk maar twee redenen hiervoor bedenken: of hij heeft ruiten Ax (maar dat lijkt onwaarschijnlijk omdat oost dan wsl wel geboden had), of hij heeft ook ruitenvrouw. Hoe meer ik er naar kijk, hoe waarschijnlijker dat tweede scenario me lijkt. Op zich denk ik dat oost op ruitenaas niet echt iets zou moeten signaleren, maar ik denk dat (te) veel spelers dat uit gewoonte wel doen. Dus daar zou ik ook nog wel even op letten. Wat ook nog interessant is, is dat oost niet geboden heeft met een vijfkaart klaver mee. Dat maakt een 2245 of een 2335 verdeling bij hem vrij waarschijnlijk vind ik.

  Dus ik neem de ruitensnit. Als die lukt dan sla ik de troeven, en als oost harten vrouw derde had neem ik schoppenvrouw mee en gooi ik hem in. Volgens mij maak ik het zo altijd als west ruitenvrouw heeft (de speelwijze van Tom gaat mis als west hartenvrouw dubbel heeft en oost schoppenboer).

   
  Post a Reply
 7. Ik sluit me aan bij Erik-Jan. Volgens mij kan W het spel goed genoeg lezen om te weten hoe het spel zit en hoeft daarom niet bang te zijn dat een kleine ruiten onder het A vandaan het A laat verzuipen. W heeft dus waarschijnlijk ruiten AV9(x). Ik neem dus de snit. De endplay van Erik-Jan is vervolgens het veiligst volgens mij.

   
  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *