Slem weekend

Komend weekend geef ik twee trainingen over slembieden.

Zondag is de eerste aspirantentraining van het seizoen. Behalve een oefenwedstrijd voor de kernploeg staat er ook een les over RKC Blackwood op het programma. Op de kaart staat dat we ‘1430’ spelen, maar over hoe het verder moet staat er niets. Dat moet dus worden uitgewerkt. Die uitwerking is binnenkort ook hier op de site te vinden!

Maar eerst geef ik morgen in Rotterdam een training aan de sterkste paren van de Lombard. Dan komen meer geavanceerde thema’s aan de orde zoals serious of non-serious 3SA en de strategie bij het cuebieden.

Een paar jaar geleden beschreef ik op mijn oude blog een door aspiranten geboden groot slem. Aan de nieuwe generatie aspiranten om te laten zien dat zij dit ook kunnen:

groot slem

Tot en met het azen vragen is alles eenvoudig. West heeft 4 keycards en biedt nu dus 5♣. Oost vraagt vervolgens met 5 naar troefvrouw. Zonder troefvrouw biedt West de troefkleur op het laagst mogelijke niveau. Met troefvrouw moet hij eventuele extra waarden zo economisch mogelijk vertellen. Hier gaat dat als volgt:

5 geen V
5♠ V plus iets extra’s in schoppen
5SA V maar niets extra’s
6♣ V plus iets extra’s in klaveren (maar niet in schoppen)
6 V plus iets extra’s in ruiten (maar niet in schoppen of klaver)

West biedt dus 6 en dat is precies wat Oost nodig heeft om verantwoord zeven te kunnen bieden.

Er bestaan verschillende soorten schema’s bij het aangeven van troefvrouw. Bovenstaande ‘tonende’ manier van bieden is volgens mij de beste. Dit is dus ook zoals de aspiranten het gaan leren, zondag.

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *