Tot tien tellen

Een belangrijk moment in je opleiding tot bridger is als het routine is geworden om altijd alle handen uit te tellen. Als je dat doet zal je veel vaker de goede oplossing in het af- of tegenspel vinden. Je hoeft niet meer blind partners signalen te volgen. Je voorkomt dat je de leider op vijftien kaarten speelt…

Een voorbeeld van hoe het niet moet van een recente clubavond. Je speelt paren, alle slagen tellen dus (klik op next voor het spelverloop):

De laatste maanden heb ik o.a. veel tijd en energie gestopt in een trainingsinitiatief bij De Lombard. Het schrijven op deze site is er tijdelijk bij ingeschoten, maar je kunt vanaf nu weer regelmatig blogs en artikelen verwachten. Ideeën genoeg.

De afgelopen weken heb ik een aantal toernooien gespeeld. Interbridge, DOMBO en de Zwolse marathon zijn alle aanraders. Speel volgend jaar ook mee!

Nu dan naar de ‘oplossing’:

Een malle klavernakomst. Allemaal vanwege die onschuldige 2? Of omdat de tegenspeler direct stopte met nadenken?
Twee down scoorde 50%, maar omdat het 3 is, scoort +150 meer.

 

Author: Maarten Schollaardt

Deel deze post via

1 Reactie

 1. Je vertelt er niet bij wat wel de juiste nakomst is. Het spel zou op dat moment een open boek moeten zijn; zuid moet wel QJ AJxx Qx Kxxxx hebben.

  Als je harten speelt kan de leider er vanaf komen met 3 down door een klaver te duiken. Hij lijkt echter van plan de klavers te slaan en dan gaat hij 5 down.

  Als je schoppenheer speelt gaat de leider altijd 4 down, hoe hij ook speelt. Als partner niet zo onhandig een schoppen had weggegooid was het altijd 5 down geweest, maar nu blokkeren de schoppens.

  Het verschil tussen +150/+200/+250 zal niet heel groot zijn. Of harten of schoppenheer beter is weet ik dus niet. Maar klaveren slaat helemaal nergens op. Merk ook op dat je alle oneven hartens kunt zien, zodat je weet dat partner niet hartens kon aansignaleren.

   
  Post a Reply

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *