Twee keer 3♠

Ik was op zoek naar een afspeelspelletje en kwam een leuk 3♠ contractje tegen. Voor BRIDGE mogen de spellen niet al te moeilijk zijn, voor IMP schrijf ik vooral over bieden, dus leek het me goed geschikt voor hier.

Het spel deed me erg denken aan een andere 3♠ van de MK Paren van vorig jaar. Die geef ik je eerst (klik op next voor het spelverloop):Nadat ♠B hield probeerde de leider een truc, die niet werkte. De verdediging was verder eenvoudig. De verkeerde klaverbeslissing zorgde voor min twee, maar die slag maakte niets uit omdat mijn partner de enige Oostspeler was die 3♠ doubleerde. +200 of +500 was dezelfde 24/26 waard.

Negen keer werd dit spel in 3♠ gespeeld. Een keer dus twee down, vier keer min één en vier keer gemaakt(!). Dat laatste gebeurde meestal na een ruitenstart. Één leider won in dummy en trok de troeven. West gooide drie hartens en een klaver weg. Op de vijfde troef gooide hij weer een klavertje weg. Toen hij op de laatste troef nog steeds geen ruitje wilde weggooien, maar een harten de deur uitdeed was 3♠ gemaakt. Oost kwam namelijk in dwang:Hier moet Oost nog een kaart afgooien:
Een klaverdiscard is direct fataal, omdat de leider ♣K kan spelen. Een ruiten kan Oost ook niet missen, want dan gaat de leider in een rode kleur van slag en moet de verdediging uiteindelijk klaver spelen. Oost gooit dus een hartenhonneur weg.

Maar nu speelt de leider harten, die West niet kan pakken, voor Oost. Oost kan ruiten spelen, maar de leider duikt. Hij wint de volgende ruiten en gooit West in met K. Zo komt ♣K binnen.

Dit is de andere 3♠ die ik speelde op BBO tegen de robots (klik op next voor het speelverloop):Ook 1♠-pas-2♠, ook nog een 3♠-bod in de uitpas en ook een zeskaart harten in West. Plus een entreeprobleem in de dummy. Dat wat betreft de overeenkomsten tussen de spellen.

Als A goed zit lukt het wel. Maar die zit, zoals verwacht, bij Oost. Toch kan 3♠ nog nét gemaakt worden. Kijk maar (weer op next klikken):Een ruiten naar de acht is de enige kans. Als rechts begon met een 3055 met ♠K haal je het nog precies met zorgvuldig spel. Leuk dat het ook echt zo zat.

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *