Welke manche (oplossing biedquiz 3)

Een leuk biedprobleem uit een viertallenwedstrijd op een clubavond, al weer een tijd geleden.

Vijftig lezers zonden hun visie in. Zo werd er gestemd:

3♠ 24
4 15
4 5
4♣ 4
pas 2

3 is forcing, partner is ongelimiteerd, dus pas is geen optie.

Steunen dan maar? Dat vindt een grote groep inzenders. Er zijn er bij die melden dat 3 een zeskaart toont. Dat zou mooi zijn, maar dan was dit probleem niet zo interessant. We moeten er helaas rekening mee houden dat partner ook een vijfkaart kan hebben.

Beter lijkt het om 3♠ te bieden.

Huub: “3♠. Op zoek naar de beste manche.”
Pierre: “3♠. Er is nog geen fit gevonden dus komt 3SA als eerste in aanmerking. Ik vraag partner om een stop in schoppen.”
Dennis: “3♠. Je moet 3SA open houden. Een paar handjes bedenkend, is dat vaak de beste manche. Bovendien sluit 3♠ nog niets anders uit.”

Als partner op 3♠ 4 biedt, kunnen we er zeker van zijn dat we in het juiste contract zitten. Maar wat als hij 3SA zegt?

Guy: “…partner zou nu ook met Kxxx 3SA bieden, terwijl het mogelijk kansloos is…”
Ja, partner biedt met elke stop 3SA. Zeker als hij Axx heeft, kan een andere manche veel beter zijn. Onze singleton schoppen is erg mooi voor een troefcontract.

De beste optie lijkt me 3♠. Zegt partner 4 dan passen we tevreden. Biedt hij 3SA, dan bieden we 4, om aan te geven dat we op zoek zijn naar de beste manche. Partner kan met een zesde harten zijn kleur herhalen, anders spelen we 5.

Gaat partner dat begrijpen? Of denkt hij dat je aan het cue-en bent voor harten als je niet direct 4 biedt? Spreek het snel even met hem door!

Het hele spel:Aan tafel bood Zuid 4. Met dit troefzitsel kansloos.
Hoe zou het aflopen met de andere opties?

Met pas scoor je +140. Op 4 zal partner 5 bieden. Tijdens het afspel zal je genoeg informatie verzamelen om de klavers goed te doen: +600.
Als je 4♣ biedt, hoe zou het dan verder gaan? Dan heeft Noord een erg lastig bod – wat je noemt een biedprobleem. Het lijkt me niet ondenkbaar dat hij 5♣ biedt. Na hartenstart zal dat één down gaan: -100.
En 3♠ dan, ten slotte. Ik verwacht dat Noord daar 3SA op zal bieden. Hij heeft bijna een stop, nietwaar? Of zou hij iets anders moeten zeggen? Zou je op 3SA passen dan loopt het niet goed af: -300.

Winnend op dit spel is dus een direct 4. Ook na 3♠-3SA//4 gaat het nog goed als je hebt afgesproken dat je in dit biedverloop op zoek gaat naar beste manche. Partner zal 5 bieden.

 

Author:

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *